Jump to content

Boldogság, kortól függ?

2020. 03. 30. 19:00

Megmagyarázhatatlanul boldognak vagy boldogtalannak érezhetjük magunkat annak ellenére, hogy nincs is rá okunk.

Látunk magunk körül sokféle embertípust. Az idősek között is tapasztalható a mindig és mindenre panaszkodók típusa. Ennek oka az is lehet, hogy tényleg sok nehézség keseríti meg az életüket, de gyakoribb az az eset, hogy túl ingerszegény közegben élve alig örülnek, ha valakivel beszélgethetnek, és a fájdalmukat megoszthatják mással. Az ellenpéldát azok az idős személyek adják, akik korukat meghazudtolóan viselkednek, élet- és gondolkodásmódjuk egészséges, optimista.

A fiatalság nemcsak bolondságot, hanem boldogságot is jelent. Az életet még csak most tapasztalók merészebbek lehetnek, egészségesek, bizakodva tekintenek a jövőbe.

Fiatalon csak ritkán jár azon az eszünk, hogy milyen rossz lehet megöregedni. Az öregség gondolata nem foglalkoztat egy fiatal személyt. Fiatalon még frissek vagyunk és üdék, jobb a kondíciónk, a betegségek messziről elkerülhetnek, de ha mégis megbetegszünk, sokkal gyorsabban lehetünk azon túl, gyorsabb a regenerálódás. A körülöttünk lévő idősek esetében azonban már jelentkeznek betegségek, és napi szinten jelentkező fájdalmak. Az egészségünk megromlása a lelkünket is meggyötörheti. Ilyen szempontból a fiatalabbak tényleg boldogabbak lehetnek.

Fiatalon máshogy tekintünk az évek múlására is. Minél több évet tudunk magunk mögött, annál nagyobb jelentősége lesz az időnek. Mintha a napok is gyorsabban peregnének. Visszatekintve a múltba, a fiatalságot felidézve gyönyörű emlékek juthatnak az ember eszébe. Némi keserűséggel idézhetjük fel ezeket, mert tudjuk, hogy az már nem visszahozható. Emlékeink felélesztésével valamilyen szinten újraélhetjük, de mégis tisztában vagyunk azzal, hogy ez már elmúlt, rég volt.

A boldogság nem korhoz kötött érzés. Tény, hogy fiatalon mindent másképp láthatunk, azonban sok függ attól, hogy milyen közösségben, országban élünk. Egyes országokban az életkor előre haladtával ugyanis az elégedettség is egyre nagyobb, hazánkban és más európai országokban azonban pontosan ennek az ellentéte igaz. Minél idősebbek vagyunk, annál haszontalanabbnak és boldogtalanabbnak érezzük magunkat.

A boldogságindexnek többféle faktora van. A kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok valamivel tényleg boldogabbak lehetnek, mint az idősek, de ez a tapasztalat hiányából, a naivitásból is fakadhat. Az idősebbek azonban már megjárhatták az életük útját, amely lehetett rögös, döcögős, de amit elértek, az már az övéké. A fiatalok útja viszont még bizonytalan és ingoványos lehet, amely megnövelheti a félelmet és a boldogságba némileg belepiszkálhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)