Jump to content

Most van csak igazán szükség a kapcsolatokra

2020. 04. 02. 19:00

A boldogsághoz nem kell sok, de mindenki másban keresheti azt. Annyi bizonyos, hogy a szerelem és a barátok nagyban megnövelik a boldogságérzésünket.

Társas és érzelmeket megélő lényként szükségünk van arra, hogy gondolatainkat, érzelmeinket és életünket is megosszuk valakivel. Átmeneti időszakonként előfordulhat, hogy a szűk családon túl egyedül maradunk. A szerelmi élet éppen romokban heverhet, de még mindig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha támogató barátok vesznek körül. Nem kell nagyszámú barátokkal rendelkezni ahhoz, hogy a lelki egyensúlyunkat megtarthassuk. Aki egyedülállóként él most, még fontosabb az, hogy ezt az állapotot ne magányosságként fogja fel. Ebben segíthetnek a barátok akkor is, ha a személyes találkozások le vannak korlátozva.

Van a csodálatos találmány, hogy internet, és annyiféle kommunikációs lehetőséget biztosít. Többet közülük ingyen is.

A részleges kijárási tilalom még inkább korlátozza az embereket abban az életmódban, amelyet a koronavírus előtti időkben éltek. Ebben a helyzetben főleg a veszélyeztetett személyeket szükséges megvédenünk azzal, hogy minimálisra csökkentjük a társas kapcsolatainkat. Még az idős hozzátartozókkal is könnyebb a kommunikáció, még ha az nem is személyes.

Szerencsére az, hogy egy ideig nem ajánlott a hagyományos érintkezés, a látogatás, attól még nagyon is ügyelni kell a kapcsolattartásra.

A bezártság olyan tevékenységek felfedezésére késztet, amelyek az unaloműzésben is fontos szerepet játszanak, de fizikailag és szellemileg is fitten tartanak. A mentális egészségünkhöz azonban az emberi kapcsolatok ápolása is szükséges. Az elmagányosodás érzése gyilkos erejű tud lenni. Fontos, hogy ennek ne is engedjünk teret.

Az otthonmaradás időszakát sokan elszigetelve és magányosan élhetik meg. Ma már azonban mindenki számára adott a telefon, ne féljünk használni.

Kutatásokkal igazolták, hogy a társas kapcsolatok mellőzésében élők egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azoké, akik egészséges kapcsolatokat ápolnak családtagjaikkal, barátaikkal. A boldogság, az emberi kapcsolatok megléte megnövelheti az élethosszt is. A társas kapcsolatokkal rendelkezők önbizalma is nagyobb és nem szorongnak annyit, mint a magányos társaik.

Az egészséges fizikumhoz tehát egészséges lélek is szükséges, amelyet a társas kapcsolataink támogatnak. Ebben az időszakban pedig a kapocs a telefon és az internet lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)