Jump to content

Veganuár

2020. 05. 07. 19:00

Nem egy új hónap tűnt fel a színen, hanem egy életmód. Sokan váltanak húsmentes étkezésre hosszabb vagy rövidebb időszakra.

A Veganuár egy olyan program, amelyet annak érdekében hozott létre a Prove, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk. A programhoz csatlakozók a veganizmus szerint élnek és étkeznek 30 napig. Ennyi idő alatt rádöbbenhet mindenki, hogy a vegetáriánus életmód nem jelenti azt, hogy állandó éhezéssel kell szembenézni, mint ahogy a program nem is az agymosáson alapszik.

A vegán életmód mindenképp állatbarát, hiszen semmilyen húst nem fogyasztanak. A vegetáriánusoknál is szigorúbb ez a rendszer, hiszen a vegetáriánusok halat, tojást és tejtermékeket is fogyasztanak. Ezzel szemben a vegánok semmilyen húsfélét nem fogyasztanak.

A vegánokat azzal azonosítják nagyon sokan, hogy az állat- és környezetvédelem hírnökei és egyben hittérítői is. A saját elvüket pedig erőszakosan vetítik ki másokra és mindenkit meg akarnak győzni a vegán életmódról.

A vegán életforma tehát arról szól, hogy az állatvédelem jegyében nem fogyasztanak húst, de ennél is sokkal több. Elkerülik az állatkerteket, a cirkuszokat, a vadasparkokat, mert egyszerűen nem akarnak szembesülni az állatkínzásnak ezzel a formájával.

A Veganuár mozgalom Prove kihívásához tízezernél is többen csatlakoztak. Főleg amiatt vágtak bele a 30 napos kihívásba, hogy megváltoztassák életmódjukat, védjék a bolygót és az állatokat is. A programba résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amelyből a szervezők képet kaptak arról, hogy mennyire élvezték a 30 napos kihívást. Ebből az is kiderült, hogy több, mint a fele úgy döntött, hogy megtartja vegán életmódját és jobban odafigyelnek majd a környezetükre. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az állatkertek, cirkuszok látogatását is mellőzik, az állatbőrből készült ruhákat nem is fogják viselni.

Nem mellesleg a kérdőív kitöltésének összegzéséből az is kiderült, hogy a kihívás után sokkal könnyebbnek érezték magukat, jobbá vált az emésztésük, javultak a bőrproblémák, nyugodtabbá vált az alvás és energikusabbá váltak.

A Veganuár tehát egy közösség, amely nemcsak a vegán életmódra való átállást segíti, de motivációt adhat akkor is, amikor az elszántság alább hagyott volna.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)