Jump to content

Állandóan a neten lógsz?

2020. 05. 19. 19:00

Ha már magadtól is rájöttél, hogy ez az életforma nem a legjobb, az már jó jel. De lehet, hogy a környezeted hívta fel arra a figyelmed, hogy a netezésen kívül mással nem is foglalkozol?

Az internet és a modern technika sokat ad nekünk és ez ellen nem is hadakozunk. A gond csak azzal van, ha az online világ annyira beszippant magába, hogy a valóságban már alig tudunk létezni. Bizony, sokan élnek egy más világban, nem a valóságban.

A közösségi oldalakon régi ismerősökre, családtagokra, barátokra találhatunk, valamint sok, érdekes információval gazdagodhatunk, de be tud szippantani. Ha magával ragad, és nem tudunk a valóságban meglenni, akkor annak következményei lesznek. Nem pozitív következménye.

Számos önbizalomnövelő idézetet olvashatunk a közösségi oldalakon, ennek ellenére mégsem biztos, hogy növeli az közösségi felületen töltött idő a saját önbizalmunkat. A mások által feltöltött tartalmak is elbizonytalaníthatnak. A csak szépet és jót közvetítő profilok mögé nem látunk be, de folyton azt sugallják, hogy nekik milyen jó, így óhatatlanul azt az érzést kelthetik bennünk, hogy sehol sem tartunk a saját életünkben. Elindul az a folyamat, amikor állandóan összehasonlítjuk magunkat másokkal, mások akár hamis életével. Azzal szembesülni, hogy mások élete mennyivel jobb (legalábbis a kirakatban), nem jó, szomorúságot kelthet bennünk.

Arról nem is beszélve, ha egy-egy tartalmat csak néhányan lájkolnak. A közösségi média világában a lájk a szeretetet, a tetszést fejezi ki, így a kevés lájk egyenlő azzal, hogy nem kedvelnek? Ha csak egy bejegyzésnél, fotónál fordul elő a kevés reakció, még nem is vesszük annyira zokon, de ha ez tartósan fennáll, akkor az önértékelésünket károsíthatja.

Aki nem tud a közösségi média hatása felett uralkodni, nem tud attól elvonatkoztatni, azt magával ránthatja a már fent felsorolt negatívum. Meglehet, hogy annyira leértékeli önmagát, hogy nem is keresi mások társaságát. El akar vonulni a világ elől, hogy a magáról feltételezett rosszakat mások ne lássák, ne ismerjék meg. Elromolhat a párkapcsolat, megszakadhatnak régi barátságok a közösségi média negatívan hatásai miatt.

Az internet adta hamis kép, a közösségi média negatív hatása az önértékelésben olyan komoly kárt tehet, amely már nemcsak lelkileg billenti ki egyensúlyából az embert, hanem annak szövődménye a fizikai megnyilvánulás lehet. Az alvászavar, az abból fakadó kialvatlanság hosszú távon csak gyengíti a fizikai testet.

Még a negatív hatások ellenére sem mindenki képes véget vetni annak, hogy állandóan a hálón lógjon. Tudatos odafigyeléssel azonban véget lehet vetni a „más világban” való létezést. Vedd észre, hogy mennyi szépség van a környezetedben, a saját életedben. Ha csak a neten lógsz, nagyon sok minden mellett elmész.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)