Jump to content

Pénzzel való bánás és bántalmazás

2020. 05. 21. 19:00

Nemcsak tettekkel, fizikailag lehet bántalmazni. A párkapcsolatban is érvényesülhet a szavakkal való bántás, amely talán még mélyebb sebeket is hagyhat az emberben.

Az életünket nyugalomban, biztonságban és szerelemben, szeretetben akarjuk tölteni, de a nagy szerelem elmúlhat, megváltozhat. Senki sem szereti, ha bántják, és senki sem úgy megy bele egy kapcsolatba, hogy azt gondolná, abban szenvedni fog. Nemcsak akkor szenvedhet valaki, ha a párja fizikailag bántalmazza. A szavaknak is nagy súlya van, mint ahogy a pénznek is. A bántalmazásnak létezik pénzügyi formája is.

A fizikai erőszaknak nyoma lehet, szemmel látható nyoma, de a szavakkal és pénzzel való zsarolás, bántalmazásnak csak lelki sebei lehetnek, amelyet csak az érez, aki megéli. Előbb vagy utóbb akár fizikailag is megmutatkozhat, hiszen az önbizalom teljes legyalulása, a folytonos rettegés része a kívülről nem látszó bántásoknak.

A házasság, a kapcsolat egy olyan kapocs két ember között, amellyel a felek vállalják, hogy közösen oldanak meg feladatokat, együtt örülnek és együtt sírnak, ha úgy van. Nemcsak ezek a közös dolgok, hanem a pénzügyi része is.

Egy kapcsolaton belül nehéz különválasztani a bevételeket. A hazahozott fizetés sok esetben közös kasszában landol. A pénzügyi bántalmazás egyik jele, ha az egyik fél állandóan a párja orra alá dörgöli azt, ha párjánál jelentősen több összeget visz haza. Ez a fizetésben megmutatkozó különbség akkora lovat tolhat a másik feneke alá, amelynek nyergéből le sem óhajt szállni és mindig a párja orra alá dörgölni.

Ugyanúgy pénzügyi bántalmazás az is, ha mindig azzal a váddal illeti meg valaki a párját, hogy túl sokat költekezik. Nemcsak arra utal, hogy többet költ, mint amennyi pénzt hazavisz, hanem arra is, hogy a pénzzel csak az egyik fél tud bánni.

A pénzügyi bántalmazás eljuthat arra a pontra, hogy az egyik fél uralkodik a kassza felett, míg a másik csak akkor juthat a kassza közelébe, ha arra engedélyt kap. Arra pedig egyáltalán nincs lehetőség, hogy a pénzügyileg bántalmazott fél a saját fizetését külön kezelje, bebizonyítva azt igenis tud bánni a pénzzel, nem pazarol.

Ez is az a fajta bántalmazás, amelynek külső nyoma nincs, de lelkileg komoly nyomokat hagy az elszenvedőben.

Óhatatlan, hogy a pénzügyi bántalmazást elszenvedők jobban odafigyelnek arra, hogy mire adnak ki pénzt, de ha már ez komoly szintre emelkedik, valamint a barátok és a családtagok is észreveszik, hogy egyre visszahúzódóbb valaki, lemond programokat, nem költ magára sem, az jele lehet a családon belüli pénzügyi bántalmazásnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)