Jump to content

Az öregedés az élet jele

2020. 06. 30. 19:00

Az öregedés mindig jelen van az életünkben, de jó darabig erről tudomást sem veszünk. Látjuk magunk körül az időseket, de nem foglalkozunk azzal, hogy ha minden jól megy, akkor magunk is megöregszünk.

Gyermekkoromban azzal dicsekedtem, hogy amikor én felső tagozatba kerültem, akkor a bátyám már végzős volt ugyanabban a suliban. Büszke voltam és biztonságban éreztem magam a suliban, mert volt egy idősebb testvérem. Mindeközben láttam a nagyszüleimet, amely az akkori divatnak megfelelően (kendő, otthonka) az indokoltnál is idősebb kinézetet eredményezett. És ott voltak a szüleim, akik tele élettel és energiával indultak naponta dolgozni, és hazaérve otthon hasonló intenzitással tevékenykedtek. Láttuk mindegyik generációt megöregedni magunk körül, és ez azt is eredményezte, hogy időközben mi is felnőtté váltunk, családot alapítottunk.

Az öregedés az élet velejárója és ha ez nem így lenne, akkor nem is élnénk. Sokan azonban az öregedést rossznak tartják, és az egészségük és esztétikumuk érdekében tudatosan próbálnak étkezni és élni. Az öregedés még így is elkerülhetetlen, csupán lassítani lehet. Mégis sokan vannak köztünk, akik már harmincas éveik közepén azt gondolják, hogy most kell cselekedni a ráncok kialakulásának megelőzésében, ezért már kenceficéket használnak a bőr rugalmasan tartásának érdekében, nehogy ráncok tűnjenek fel idő előtt. Vannak, akik itt meg sem állnak és műtéti úton próbálnak megszabadulni minden olyantól, amit a saját testükön nem találnak vonzónak.

Férfiaknál a kopaszodás és az őszülés, nők körében inkább az őszülés és az arcon feltűnő ráncok okoznak olyan traumát, amelyet igyekeznek eltüntetni, mások pedig boldogan vállalják azt, amit a kor hoz.

Az idő halad, és semmit nem tudunk ezzel kezdeni. Azaz mégis. Azt, hogy nem vesszük fel azzal a harcot, hanem elfogadjuk és éljük az életünket. Ez persze nem azt jelenti, hogy elhagyjuk magunkat és igénytelenné válunk. Sőt, öltözködéssel, szolid sminkkel, az egészséges életmóddal és az élet napos oldalát szemlélve nemcsak a testünket tarthatjuk frissen, de a mentalitásunkat, az életigenlésünket is.

A nagyobb mellek, a feszesebb bőr, a dúsabb haj, a kevesebb ránc mellett sem feltétlenül leszünk boldogok, ha önmagunkkal elégedetlenek vagyunk. Azonban, ha szeretjük önmagunkat, elfogadjuk testünket is, valamint némi erőfeszítést teszünk azért, hogy jobb formába hozzuk magunkat, az látványosabb. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, magabiztosabbá válunk. Ez pedig az öregedés szempontjából is fontos, hogy emelt fővel éljük meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)