Jump to content

Öngyógyítás öleléssel

2020. 08. 14. 19:00

Szeretteinkkel való kapcsolattartásunkhoz a testi kontaktus is hozzátartozik. Az üdvözlő puszi, az ölelés, a kézfogás teljesen általános szokás.

A testi érintkezések hiánya nagyon nagy űrt és zavart hagy az úgy felnövő gyerekekben, ezért nagyon fontos a szeretet kinyilvánítása. Addig ölelgessük a gyermekeinket, amíg lehet és hagyják magukat. Az ölelésnek iszonyatosan nagy ereje van.

Egy öleléssel lehet, hogy nem oldódik meg minden probléma, azonban a feszültség eloszlik, a bizalmat erősíti. Mit csinálsz, ha a gyermeked szomorú? Beszélgetsz vele és megöleled. Ugyanezt tesszük a párunkkal is, ha bánata van és mi is visszakapjuk ezt. A szeretet és az ölelés az, amivel nem szabad fukarkodni. Arra azonban kevesebben gondolunk, hogy az ölelés akkor is jó, ha azt magunkkal tesszük.

Öleld meg magad!

Létezik egy olyan önterápia, amelynek az a lényege, hogy ha stresszes vagy, akkor megöleled magad. Emellé pedig még olyanokat mondasz magadnak, ami motivál, amely megerősít pozitívumaidban. Ezt a technikát már pszichológusok is alkalmazzák pácienseiken. Amikor szorongás vesz úrrá, akkor azt oldani kívánjuk valahogy. Ha meg tudjuk oldani a problémát, akkor is megszabadulunk a feszültségtől, és ha ez nem megy, akkor megpróbálunk abból kimenekülni. Volt idő, amikor azonnal reagálni kellett bizonyos helyzetekre, mert könnyen áldozattá válhatott az ember. Ez az üss vagy fuss reakció annyira belénk ívódott, hogy a szervezetünk ugyanúgy jelez, mintha katasztrófahelyzet lenne. Amikor ez a kellemetlen érzés lesz úrrá rajtunk, akkor érdemes megölelni magunkat, feltéve, hogy nincs a környezetünkben olyan, aki ezt megtegye. Bármilyen hihetetlen, de ha saját magunkat átöleljük, gyengéden megsimítjuk arcunkat, az érintés segít megnyugodni az agynak. Éppúgy, mintha ezt egy szeretett személy teszi velünk. Sőt a gyermekeinket is megtaníthatjuk erre a módszerre, hogy el tudják ereszteni a negatív érzéseket. Annyi csak a dolgunk, hogy a keresztbe fonjuk a karjainkat, a tenyereinket nyugtassuk a vállakon, majd simítsuk végig a felkart. Ezt a mozdulatsort lehet ismételni és közben azt is mondogathatjuk magunknak, hogy minden rendben van. Figyeljünk a légzésre, gondolatainkat tereljük pozitívra.

 

Egy mozdulatba kerül az egész, miért ne próbálnád ki? Otthoni, saját terápiaként is használható a feszült időszak átvészelésére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)