Jump to content

Rostban gazdag életmód

2020. 09. 18. 19:00

A test és a lélek kapcsolata annyira fontos, hogy egymásra is hatással vannak. Ha valamelyikben negatív változás történik, az kihat a másikra.

Az életmódváltáshoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás és a mozgás is. A rostban gazdag ételek fogyasztása mindig szerepel az étlapon, mint ahogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás se mellőzhető.

Az ásványi anyagok, a vitaminok és a rostok az egészségünk megtartása érdekében nagyon fontosak. Diéta és fogyókúra esetén jóval kevesebb szó esik a rostokról, mint bármi másról, pedig ha megfelelő mennyiséggel látjuk el a szervezetünket, akkor még a fogyásban is segít.

Miben segít a rost?

A rostban gazdag táplálkozás úgy segíti az emésztést, hogy lassítja azt. A rostok ugyanis az elfogyasztott növények azon részét jelenti, amelyet a szervezetünk nem képes megemészteni. Emiatt lassabbá válik az emésztés, így a szénhidrátra is lassabban reagálhat a szervezet, késleltetve dolgozza fel az emésztőrendszer a bekerült cukrot, amely növeli az inzulinérzékenységet. A rostokban gazdag táplálkozásnak köszönhetően kisebb mértékben emelkedik meg a vércukor szintje. A rostok fogyasztásával minimalizálni lehet a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.

A rostoknak megkülönböztetünk oldható változatait, amelyek az emésztést segítik és vannak az oldhatatlan rostok. Ahhoz, hogy a rostok egészségre és külsőnkre jótékony hatását megtapasztaljuk, naponta legalább 25-30 grammot kellene fogyasztani. Ezt az adagot sem egyszerre kellene fogyasztani, hanem lényegében minden étkezéshez, elosztva lenne érdemes elfogyasztani. Ha valaki rostban szegény életmódot folytatott, majd az egészségtudatosság miatt rostban gazdag étrendre szeretne áttérni, akkor azt fokozatosan szükséges megtenni, mert az emésztésben probléma adódhat. A rostban gazdag étrend segíti azt is, hogy az étkezés utáni teltségérzésünk tovább tartson. Ha ez működik, akkor kevésbé gondolunk két étkezés közötti nassolásra, amely ugyancsak a fogyást segítheti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)