Jump to content

A stressz jelei a testen

2020. 09. 19. 19:00

Életünk kellemetlen hozzátartozója lehet a stressz, amely akár több frontról is támadhat. Némelyiket könnyebben lerázzuk magunkról, míg van, ami rátelepszik a mindennapjainkra.

Lehangoltság, idegesség, nyugtalan alvás, túlevés vagy épp étvágytalanság, az életkedv csökkenése, fejfájás jellemezheti a stresszt. Nemcsak lelkünkben hagy nyomot, hanem az fizikailag is komolyan megnyilvánulhat.

Azt gondolnánk, hogy a stressz a fejben jelentkezik, a gondolataink által teremtjük meg, ezáltal fejfájás formájában jelentkezik. Ennél sokkal nagyobb galibát tud okozni az állandó feszültség és olyan helyeken is jelentkezik a testben, amelyekre nem is gondolnánk.

Stressz megmutatkozása

Az állandó feszültség miatt az étvágyunk sem olyan, mint normál állapotban. Van, aki annyira étvágytalanná válik, míg mások pontosan az evésbe menekülnek. Bármelyik állapot is áll fent, ezt a félelem teheti velünk és az emésztőrendszerünk is megsínyli. Ha pedig nem úgy étkezünk, hogy azzal az egészségünket szolgáljuk, ráadásul állandósul a stressz, úgy a hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom is jelentkezhet.

Az ülőmunkára, egy rossz mozdulatra, cipekedésre foghatjuk a nyak, a vállak és a derékfájást is, de ha a stressz is rátelepedhet. A vállak és a nyakat még a feszültség is nyomhatja ezért semmilyen torna nem lesz addig hatásos, míg a lelki részét nem rendezzük. A derék viszont azért fájhat, mert tároljuk magunkban a haragot, nem szabadulunk meg. Foghatjuk a derékfájást a sok ülésre is, de ha mellé folytonos stressz is társul, akkor az okokat inkább abban szükséges keresni. Még ha nem is szívügyünk a konfrontálódás, néha igazán muszáj belemenni konfliktusokba, hogy megoldódjanak a problémák, kibeszéljük magunkból a haragor.

A fejfájás a stressz egyik alapvető tünete, hiszen igyekszünk megoldani mindent, megpróbálunk előre gondolkodni és látni, hogy jobban kezeljük a helyzetet. Szeretnénk mindenhol megfelelni, de ez akkora tehertétel, hogy belefájdulhat a fejünk.

Sőt a szívünk is belesajdulhat a stresszbe. Az állandó feszültség, a csalódástól való félelem annyira eluralkodhat felettünk, hogy az mellkasi fájdalmat is okozhat. Ideje megszabadulni a lelki terhektől, rendezni a kapcsolatot vagy továbblépni, ha máshogy nem lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)