Jump to content

Rettegés a semmitől és a mindentől

2020. 10. 29. 19:00

Az információkhoz olyan könnyen hozzájuthatunk, hogy szinte azok találnak ránk. Nem is kell keresgetni. Azonban sem könnyíti meg az életünket.

A koronavírus-járvány idején még nagyobb figyelmet fordítunk a higiéniára, a megelőzésre. Ezt a média is segíti és szorgalmazza, valamint szabályokat kell betartanunk közösségben is. Köztünk élnek olyan személyek, akik a betegségektől akkor is tartanak, amikor azoknak hírük sincs. Sőt akkor is felfedeznek magukon tüneteket, amikor az nem valódi. A hipochonderek köztünk élnek és az átlagosnál sokkal jobban tartanak a betegségektől.

Nem vagyunk egyformák, így abban sem egyezünk, hogy egyes betegségek tüneteit hogyan kezeljük. Van, aki a nyilvánvaló jelek ellenére sem mutat nagy aggodalmat, mások pedig minden apró jelet súlyos betegség megjelenésével hozzák összefüggésbe. Ez utóbbi személyek a betegségek egy javát beképzelik maguknak. Ha mi magunk nem vagyunk hipochonderek, akkor butaságnak tartjuk azt, hogy mások mennyire félnek mindentől, azonban ez a képzelt betegség nem vicces. A hipochonderek esetében nagyon sokszor előfordul az, hogy az egészségi állapotában nincs probléma, azonban olyan komoly pszichés hatás alatt állhat, amely komoly szorongást okoz. Az ilyen állandó szorongással viszont nagyon rossz együtt élni.

Még, ha nincs is betegség a hipochondria mögött, annak oka van, hogy a képzelt betegség megjelenik valaki életében.

 

Miért jelentkezhet?

Legtöbbször egy gyermekkori traumára vezethető vissza az, ha fizikai megbetegedés nélkül is állandóan betegnek érzi magát valaki és retteg az egészségügyi problémáktól. Akár egy gyermekkorban megtapasztalt betegség, egy családtag megbetegedése vagy halála válthatja ki az egyénben ezt a túlzott aggodalmat, amely felnőttként is meghatározza az életét. Ha olyan környezetben él valaki, hogy a komoly betegség, a halál árnyéka mindig belengi a környezetét, később sokkal jobban aggódik a saját egészsége miatt is.

A hipochondria okozója a szülői túlféltés is lehet. Habár éppen megvédeni szeretnék gyermeküket mindentől, valójában elültethetik benne a hipochondriát.

Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos nem elegendő vagy nem megfelelő információ, a félretájékoztatás, félretájékozódás is olyan bizonytalanságot szülhet, amely hipochondriához vezethet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)