Jump to content

Szomorkás karácsony

2020. 12. 22. 19:00

Tavasz óta tart a káosz, amelyet a koronavírus-járvány okoz. Munkahelyek szűntek meg, otthon tanultak a gyerekek és otthonról dolgoztak sokan, megváltoztak a hétköznapjaink.

Még ha az egészségünkben nem is tapasztaltunk változást, a vírus elkerült, a szabályozásokat így is megéltük. Olyan szinten nyúlt bele az életünkbe a Covid, amely kihatott a tavaszunkra, talán a nyarunkra is, és nemhogy mostanra eltűnt volna, de jelenléte erősödött. Ennek köszönhetően egyre nagyobb számban betegedtek meg az emberek. A koronavírus szedi áldozatait és persze más megbetegedések ugyanúgy jelen vannak, amelyek ugyanúgy elveheti az életet.

A tragédia pedig olykor a szeretet ünnepéhez közelítve olykor váratlanul, máskor kiszámíthatóbban jelenik meg a családok életében. Valakinek elvesztésének fájdalma nemcsak akkor erős bennünk, ha az éppen karácsony közelében történik, de kétségtelen, hogy a karácsony az az alkalom, amikor a legtöbb család együtt tölthetett némi időt családjával. A meghittség, az együttlét olyan szinte hatja át az emberi lelket, amely feltöltheti egy újabb közös programig.

Gyász és ünnep

Ha az ünnepekhez közeledve veszítünk el valakit, maga a meghitt karácsony érzése is megváltozik. Hiába díszítjük fel a fát, hiába vannak jelen a családtagok, ha egy olyan személy nem lehet már köztünk, aki kulcsfontosságú volt az életünkben. Jogosan érezzük úgy, hogy ezután már egy karácsony sem lesz ugyanolyan, mint azelőtt volt.

A gyász, a hiányérzet akkor is erőteljesebben jelenhet meg karácsonykor, ha az elvesztése nem is ehhez az ünnephez köthető. Elég csak visszaemlékezni a közös karácsonyokra, milyen volt a készülődés, és a lelkünkből mintha darabokat tépnének ki. Olyan emlékek törhetnek felszínre, amelyeket már soha többé nem tudunk a valóságban átélni, csak az emlékezés a járható út.

Talán a legnehezebb, ha z első karácsonyt kell megélnünk az elhunyt személy nélkül. Idővel enyhül a fájdalom, de a friss gyász áthatja az ünneplést. Lehet, hogy legszívesebben ezt a meghitt, szeretetteljes ünnepet egyszerűen csak szeretnénk átugrani, hogy az amúgy is vérző szívünket ne csapoljuk meg jobban, azonban a gyászfolyamat részeként is lehet tekinteni erre. A sírás, az elhunytról való emlékek felidézése bár fájdalmas, mégis a kimondott szavak segíthetnek a feldolgozásban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)