Jump to content

A függőség, amelyik az interneten lógva tart

2021. 02. 04. 19:00

Amikor függőségről beszélünk, azonnal az alkohol és a drog fogyasztására gondolunk, de ide tartozó a dohányzás is.

Ennyivel azonban nem merítettük ki a függőség tárát. Ha azt kérdeznénk tőled, hogy mondj egy olyat, amelyik tevékenység, amely szinte minden nőre igaz és a legtöbben nagy kedvvel is teszik, akkor mit mondanál? Valószínűleg egyből a vásárlást mondanád, nem? Ez az, amit kötelezően is elvégzünk, mert vezetjük a háztartást, ételt rakunk a család elé, azonban a vásárlás jelentheti a hobbit, a megnyugvást is. Természetesen ebben az esetben nem olyan termékek megvételére gondolunk, amelyek után rutinszerűen nyúlunk a fürdőszobában, a konyhában, hanem sokkal inkább az örömöt okozó, áhított tárgyakra. Van, aki kivár arra, hogy értékesebb, régóta áhított tárgyat vásárol meg, de vannak köztünk olyanok, akik olcsó, mondhatni filléres darabokra vadásznak az interneten.

A koronavírus meghozta annak a lehetőségét, hogy online rendeljünk meg számos dolgot. Természetesen már előtte is bőven éltünk ezzel a lehetőséggel, de mostanra felerősödhetett ez a szokásunk. Pláne akkor, ha felfedeztünk olyan webshopokat, amelyek kicsi pénzért sokat ajánlanak fel. Internetről ma már tényleg minden beszerezhető. Mondhatnánk, hogy ez mekkora mázli, ugyanakkor az olcsó bóvlik olyan széles választékkal kínálják magukat, hogy annak nehéz ellenállnunk. A sok kicsi együtt és még így is olcsóbban verzió az, ami annyira kecsegtetővé teszi az oldalakat. Mire rádöbbenünk, a külföldről érkező csomagok érkezése majdcsak mindennapossá válhat. Van annak varázsa, hogy sok apró tárgy érkezik hozzánk és kíváncsiak vagyunk, hogy a képen látható tárgy mennyire hasonlít arra, amit kézhez kapunk. Észre sem vesszük, hogy a látszólag kis értékű tárgyak együttes értéke mekkora.

A külföldről történő vásárlási láz annyira beszippanthat, hogy meg is tud lepni. Nemcsak azzal, hogyha összeszámolnánk, akkor kiderülne, hogy felesleges és együttesen már jelentős költekezésbe csúszunk bele, hanem az is meglephet, hogy a távolról érkező küldeményünk egy részéről már meg is feledkezünk. A rendelés és az érkezés között ugyanis akár több hónap is eltelhet és elfeledkezhetünk arról. Egyes rendelésről talán meg is feledkezünk, de ha kézhez kapjuk az nagy örömmel tölt el. Olyan érzés ez, mintha megajándékoznánk magunkat.

Olyan ez, mint bármelyik másik függőség. A lényege, hogy kielégülést, örömöt érezzünk. Függővé válni nemcsak az alkoholtól, drogtól, cigarettától lehet, hanem hasonló zajlik le akkor is, ha folyton vásárolunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)