Jump to content

Szervezz napi programot az időseknek

2021. 03. 11. 19:00

Vészhelyzet van. Tavaly megéltük a karantén idejét és most sokan találták magunkat ugyanabban a helyzetben.

Az idős, nyugdíjas személyek amúgy is veszélyeztetettek korosztályába tartoznak és jobban kell ügyelnünk rájuk, ezért még a kapcsolattartást is minimalizálni szükséges. Szerencsére a telefon és az internet olyan segítséget és plusz kapcsot adhat, amely ebben a lehetetlen helyzetben egy kicsit könnyíthet azon, hogy a személyes kapcsolattartás nem jön létre. Azonban a telefonon vagy az internet segítségével kezdeményezett beszélgetések során is érdemes odafigyelnünk néhány dologra.

 

Fogadjuk el félelmeiket

Leélték már életük javát az idős személyek és éppen azért kívánjuk őket tovább óvni, hogy a gyengébb immunrendszerük, a meglévő alapbetegségeik mellett legalább a koronavírussal ne kelljen megküzdeniük. Hallgassuk meg őket türelemmel és azt is fogadjuk el, ha aggódnak a betegségek miatt. Elképzelhető, hogy aggodalmukat nem is a betegségtől való félelem váltja ki, hanem a jövőkép, ami a gyermekeiket, unokáikat, dédunokáikat várja.

Türelem

Amikor idős hozzátartozónkkal beszélgetünk, azt is kalkuláljuk bele, ha egyedül él, hogy valószínűleg igénye van a hosszabb beszélgetésre. Ezt azt is jelenti, hogy több időt szánjunk idős szerettünkre annak érdekében, hogy meg tudják beszélni a történéseket velünk. Ehhez mindenképp türelemre van szükség, de gondoljunk bele abba, hogy aki egyedül él, annak ez egy szórakozás. Ilyenkor szabadulhat meg frusztrációtól, kaphat választ a kérdéseire, vagy egyszerűen csak jó érzés emberi hangot hallani.

 

Napi program

Az egyedül élő idős hozzátartozónk számára napi programot biztosíthatunk azzal, ha felhívjuk őket. Még a nem egyedül élő idős személyek számára is pont ugyanolyan kellemes kikapcsolódást ígér egy csevegés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)