Jump to content

Nem mindegy, honnan jön a változás?

2021. 04. 07. 19:00

Unalmas lenne az életünk, ha mindig és minden kiszámítható lenne. Biztonságot adhatna, de megoldásokat, új utakat, felfedezéseket aligha.

A változásokra még akkor is úgy kellene tekintenünk, mint hatékony és jótékony történésekre, ha azok a velőnkbe marnak, a szívünket is kitépik az helyéről. Mert vannak változások, amelyeket alig várunk és előtte sem volt rossz az életünk, de a változás csak színt hoz mindenbe. Aztán vannak azok a változások, amelyek szinte feloldoznak a terheink alól, mások pedig már az azt megelőző időszakban is csak nehézséget jelentettek, de a változás után is meg kell élnünk nehézségeket.

Olyat is megélhettünk már, hogy a változás előszelét már érezhettük és amikor megtörtént, akkor csak helyeselni tudtuk a megérzéseinket. Azonban sokszor van úgy, hogy valami konkrétumhoz kötjük a változást. Akkor, ha…

Van, hogy komolyabb előkészület után döntünk úgy, hogy végre itt az ideje annak, hogy kimozduljunk a megszokottból és belevágjunk valami másba. Ez megtervezett változtatás. Legyen az akár egy iskola, képzés elvégzése utáni új munkahely keresése, költözés, szakítás, bármi. Az élet azonban akkora rendező, hogy nem mindig engedi más kotnyeleskedését, azaz előbb intéz valami komoly történést az életünkben, amelyre nekünk reagálnunk kell/lehet.

Akkor érezzük magunkat biztonságban, ha a változást mi magunk generáljuk, ez azt is jelenti, hogy ha nem tervezünk változást, de az mégis bekopogtat az életünkbe, akkor nem is reagálunk arra megfelelően?

Természetesen függ attól, hogy ez a változás milyen ránk nézve, de még ha nehéz élethelyzetben is találjuk magunkat, az olykor olyan elemi erőt, akaratot szabadíthat fel bennünk, amelyet azelőtt nem is sejtettünk magunkban. Üdvözlet az önismeret olykor rögös és fájdalmas útján.

Ha egy kicsit távolabb kerülünk ezektől a mérföldkövektől és visszanézünk, már lehet, hogy hálát fogunk érezni, de minden bizonnyal már a magyarázatot is megtaláljuk arra, hogy egykor miért történtek bizonyos események és miért nem. Utólag minden sokkal egyértelműbb.

Mindegy, hogy a változást mi magunk hozzuk létre vagy az magától jön, igyekezzünk a legpozitívabban hozzáállni még akkor is, ha bizonytalanságot kelt, netalán nehézséget ad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)