Jump to content

Járulékos hatások

2021. 04. 27. 19:00

A koronavírus miatti korlátozások megváltoztatták az életünket. A már több mint egy éve jelenlévő járvány kihat még a tisztálkodási szokásainkra is.

A diákok java még most is otthonról, digitális formában tanul és aki csak meg tudta oldani, az otthoni munka világában él. Ez azt jelenti, hogy akinek családjában a home office és a digitális oktatás egyszerre működik, azok a családok megsokszorozódott együttlétnek örvendhetnek.

Az otthon töltött időt bármennyire is úgy akarjuk eltölteni, mintha a munkahelyünkön vagy az iskolába lennénk, az nem működik. Az otthoni közeg nem összehasonlítható a munkahellyel, a munkatársak közelségével, vagy az osztályteremmel, az többi diák jelenlétével.
Nemcsak a társas érintkezések változtak meg az életünkben, hanem még a személyes higiénia is.

Mikor és hogyan?

Amikor el kellett járni iskolába és munkába, akkor sokan vettek reggeli zuhanyt, amely felfrissít. A járvány előtti időkben az volt a természetes, hogy 6 és 8 óra között zuhanyoztak le a legtöbben, hiszen ezután indult be a hétköznap. Most, az újabb szigorítások idején azt tapasztalták a vízszolgáltatók, hogy a vízfogyasztási csúcs sokkal inkább 10-11 óra közé tolódott. Sokkal kényelmesebbé tette az embereket az otthonlét. Ha tartják is a megszokásokat, azt is késleltetve végeznek el.

A járvány azok esetében eredményezett változást, akik otthoni körülmények között vezénylik le munkás és tanulós hétköznapjaikat is. A legkényelmesebb szabadidőruha vagy akár a pizsama is kiszolgálhatja az embereket. Sőt akár napokon át ugyanabban a ruhában képesek lenni. Nemcsak a zuhanyzás, de a hajmosás is lehet kevesebb. Ez főleg akkor igaz, ha még online bejelentkezés, videós megbeszélésre sincs szükség a tanuláshoz, munkavégzéshez. A smink pedig egyenesen feleslegesnek tűnik akkor, ha nincs kinek megmutatni, így az amúgy aktívan sminkelők most még ezt is mellőzhetik.

Sok esetben tehát nem arról van szó, hogy elhanyagolják magukat és nem ügyelnek a higiéniára, de az bizonyos, hogy kitolják a fürdés idejét és a hajmosás is csak akkor érdekes, ha tényleg megy is valahová az ember.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)