Jump to content

Amit megtanultál, hasznosítsd!

2021. 05. 25. 19:00

Persze, lehet utálni a koronavírus-járványt, és minden negatívumot, amivel az járt, azonban legyünk annyira korrektek magunkkal szemben is, hogy észrevesszük annak előnyeit is.

Az éremnek két oldala van és bizony érdemes azt mindegyik felől megszemlélni. A koronavírus-járvány is lehet ez az érem. Általa komoly korlátozásokat kellett megélnünk, amelyek szabadságunkat jelentősen befolyásolták. Soha eddig ilyen mértékű szabályozásban nem volt része az emberiségnek. Még ha tudtuk is, hogy egészségünk és mások egészsége érdekében történik, attól még rosszul esett. Egyszerűen nem ehhez szoktunk hozzá. Orroltunk a maszkhasználatra, küzdöttünk az időkorlátok betartásával (egyáltalán azzal, hogy ne az üzlet előtt jusson eszünkbe, hogy oda mi még nem juthatunk be). Az otthonról tanulás és dolgozás új vizekre terelte a családokat. Ha azelőtt is összehangoltan, jól működött együtt a család, talán a karantén és a kötelező otthonlét mégiscsak sok, vagy legalábbis több lehetett abból, amihez hozzászoktunk.

Most, hogy kezd visszatérni a régi életünk, amire annyira vágytunk, mégiscsak vissza kell emlékeznünk néhány dologra, amely jó volt a koronavírusos időszakból. Néhány elemet ugyanúgy be lehet iktatni az életünkbe, attól függően, hogy talán magunk mögött tudhatjuk a komoly és mindenkit érintő korlátozásokat. Íme néhány pozitívum az elmúlt időszakból, amelyet érdemes marasztalni.

A család szentsége

Az egyik mindenképp a család, a családdal, a gyerekekkel töltött tartalmas és közös együttlét. Eddig is tudtuk, hogy milyen kincs, ha az ember családja körében élhet és talán kissé sokkolóvá sikerülhettek a pandémiás otthonról tanulós-tanítós és/vagy dolgozós időszak, viszont talán soha többet nem lesz ennyi időnk egymásra. Gondoljunk csak abba bele, hogy sok család esetében ez a kényszeridőszak hozta újból össze a családot. Ehhez természetesen koronavírus-járványra sem lenne szükség, de ha ténylegesen visszaállnak a vírus előtti mindennapok, akkor nehogy elveszítsük egymást. Ha fogadalmat kellene tenni, akkor az legyen, hogy ezt az extra figyelmet, amelyet most mutattunk családunk iránt, a nagyobb szabadság idején se felejtsük el.

A közvetlen családtagok találkozhattak egymással, de a másik országban, vagy országon belül, de távolabb élő rokonokkal sokkal nehezebb volt a kapcsolattartás. A személyes találkozások nélkülözése még kínzóbbá tette a távolságot. A jó a rosszban, hogy ma már az internet elérhető közelségbe hozhatja a világ bármelyik pontját, így nagyobb jelentőséget és fontosságot kapott az internet használata annak érdekében, hogy videóhívással tartsuk a kapcsolatot azokkal, akik nem lehettek a közelünkben. Erről a szokásról sem kell lemondanunk. Azért, mert a világban újból nagyobb lesz a szabadság, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy sűrűbben találkozunk a távoli barátokkal, rokonokkal. Használjuk ki ugyanúgy az internet és a technika adta lehetőségeket pandémia után is.

 

Szabadság, természet

A karantén, a kötelező otthonlét fojtó tudata sokakat sarkalt arra, hogy másoktól elszigetelve, de a természetben találjon némi megnyugvást és szabadságot. Kinek a kutyasétáltatás, kinek a szabadtéri edzés okozott némi felüdülést, másoknak az is elegendő volt, ha a kertjükben tevékenykedtek, növények, állatok között lehettek. Ez olyan jó szokássá vált az életünkben, amelyről ugyancsak nem szabadnak lemondanunk és a nyitás után is ugyanúgy megtehetjük mindezt.

Innen nézve a járvány nemcsak elvett az életünkből, de ha optimistán kezeljük, akkor adott is az életünkhöz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)