Jump to content

Boldog időskor, avagy nem kell abba belehalni

2021. 06. 03. 19:00

A gyerekkor minden ember életében meghatározó jelentőségű. Az vagy jó, vagy rossz, amelyet aztán az életünkbe beépítünk, esetleg feledni próbáljuk, és a saját gyermekeink számára már mást igyekszünk nyújtani.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én szeretek felnőtt lenni. Egyáltalán nem volt rossz gyermekkorom, de abban az időben a kortársaimnál sokkal éretlenebb voltam agyban, gondolkodásban és ez erős diszharmóniát keltett bennem a magasságom miatt. Habár testileg érettebbnek tűnhettem, mint az osztálytársaim, máshogy a teljes éretlenség volt jellemző rám.

Ezzel az ésszel visszatekintve a gyerekkoromra, úgy tudnám igazán megfogalmazni, hogy csak úgy voltam. Sodródtam az árral, szinte semmit sem tudatosan tettem, kóvályogtam a szűk kis környezetemben is, nehogy a nagyvilágban. Ezért sem értek azzal egyet, aki azt mondja, hogy de jó lenne visszamenni a gyermekkorba.

Most, ezzel az érett fejemmel, számos tapasztalás után már azt mondom, hogy örülök annak, ami most vagyok. Mert mára már saját magam irányítom az életemet, nem sodródom, hanem igyekszem megtalálni és megragadni az adandó lehetőségeket.

A kor teszi?

Elgondolkodtam azon is, hogy vajon a mostani elégedettségemet az éveimnek köszönhetem? Tapasztaltam a környezetemben, hogy a fiatalabbak milyen elégedetlenek önmagukkal, az életükkel. Persze, van, aki tesz a változásért, míg mások fürdőznek az önsajnálatban, míg az idősebbekre általában jellemzőbb, hogy elégedettek. Hiába élték már le életük javát és mondhatni, hogy kevesebb van már hátra, valamint egyre romlik egészségi állapotuk, mégis boldognak érzik magukat.

Magyarország népessége alapjában véve nem a kicsattanó öröméről híres. Európában mérve a boldogság mérésekor eléggé hátul kullogunk, de a híresen sírva vigadós magyarok javuló tendenciát mutatnak. Tanulmányok eredménye szerint a legboldogabbak a finnek, aztán a dánok és a svájciak, majd követik az izlandiak és a norvégok.

 

A boldogság korral jár?

Minden bizony, ha képessé válunk arra, hogy elfogadjuk a korunkat és azt, hogy telik az idő. Ha nem így teszünk, ez akkor is így van. Ezért ehelyett sokkal fontosabb, hogy koncentráljunk a jelenre, örüljünk minden reggelnek, amit megélünk. Ami elterelheti a korunkról a gondolatot az, ha keresünk magunknak célokat, megvalósítandó terveket.

A korosodást akkor élhetjük meg jól, ha pozitívan tekintünk a világra. A nyugdíjas élet meghozhatja azt, hogy többet találkozhatunk családtagokkal, barátokkal. Lépjünk kapcsolatba emberekkel, akár új barátságok is kötődhetnek. Nemcsak új barátságok kötődhetnek, de új hobbira is találhatunk.   

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)