Jump to content

Amikor a semmiből tör elő az allergia

2021. 06. 29. 19:00

Szegény embert még az ág is húzza. A mondás arra utal, hogy olykor a nehézségek végeláthatatlan hálójába keveredve kilátástalanná válhat az életünk.

Ha gyengébb a lelkünk, és ez az állapot tartósabban fennáll, akkor fennáll annak is az esélye, hogy kihatással lesz a fizikai egészségre nézve is. Nem feltétlenül egyből halálos kórral nézhet szembe az ember, de éppen elég kellemetlen, ha a semmiből allergia lesz úrrá rajtunk. Főleg akkor lehet ez igencsak különös jelenség az életünkben, ha soha azelőtt nem mutatkozott az allergiának még csak egy tünete sem.

 

Psziché és allergia? Van összefüggés

Egy nehéz időszak (mindegy, hogy magánéleti zűr vagy munkahelyi stressz) után vagy azzal párhuzamosan bizony jelentkezhetnek az egészségünkben negatív változások. A szem könnyezése, viszketése, az orrcsorgás, a köhögés, a torokkaparás, torokfájás mind allergiás tünetek, amelynek megjelenéséhez több tényező jelenlétére szükség van. A genetika sok mindent befolyásolhat, így az allergiára való hajlamot is, de ezen kívül hatással lehet még a környezet, az életmód, de az is, hogy milyen lelki állapotban vagyunk épp, vagy, hogy milyen a szociális-gazdasági hátterünk.

Azt mindenki megtapasztalhatta már magán, hogy egy nehéz időszak nem csak lelkileg válhat azzá, hanem azzal egyidejűleg feltűnhetnek olyan kellemetlenségek, amelyek tovább nehezítik a problémát. Az allergiás tünetek mellett jelentkezhet alvászavar, depresszió, állandó idegeskedés.

Tanulmányokkal már azt is igazolták, hogy az allergiás tünetek jelentkezése előtt a betegek gyakran valamilyen nehéz, stresszes életeseményt éltek át, vagyis a fizikai adottságok mellett jelentős szerepe van a pszichének is. Mint azt tudjuk, az allergia a szervezet túlvédekezési mechanizmusa. Az állandóan elfojtott érzelmek lehet, hogy nem látszanak az embereken, de ha azt tartósan igyekszünk elnyomni magunkban, az valamilyen formában mégis a felszínre kívánkozik. Ekkor jelentkezhet az allergia, vagyis mondhatni, hogy nagy részben pszichoszomatikus betegségről van szó.

Aki küzd valamiféle allergiával, az talán az adott allergént okolja, és az orvostól várja a megoldást. A tüneti kezelés meg is történhet, azonban a pszichológus annak a blokknak a feloldását, amelyeket egy régi sérelem, vagy elfojtott érzelmek okozzák.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)