Jump to content

Boldogabb élet a vágyad? Tanuld meg kimondani: NEM!

2021. 07. 05. 19:00

Életünk során, a tapasztalások megszerzésével egyre könnyebben igazodhatunk el az életben, és megtanulunk jó néhány hasznosdolgot, amelyet a későbbiekben is hasznosítunk.

Jó mindenkivel jóban lenni, de a túlzott alázatosság megcsillanthatja azt a lehetőséget sokak előtt, hogy akkor mi bármit és bármikor elvállalunk. Akár a munkahelyen, akár a családban vagy a barátok között jól esik, ha számítanak ránk, a segítségünkre, de igenis van az úgy, hogy teherré válik. Bármilyen nehéz is meghozni a döntést vagy kimondani, a NEM sokszor nagyon is szükséges. De nemcsak ebben az értelemben szükséges a NEM-et gyakorolni:

 

Nincs kifogás

Van, hogy úgy érezzük, hogy valamit meg kell tenni, de nehezen vesszük rá magukat. Igen, ilyen van, és az is beigazolódhat, hogy a tétovázásnak is oka volt. Ám sokszor a túlgondolás, az újtól való félelem állít gátat a fejlődés, az új lehetőség előtt. Mindig nem találhatunk indokot arra, hogy miért nem cselekszünk. Vagy ha mégis, akkor viszont ne panaszkodjunk amiatt, mert nem fejlődik az életünk, csak egy helyben toporgunk.

Nincs halogatás

Tologathatjuk magunk előtt a dolgainkat, de csak feltorlódnak, és sokkal rosszabb egyszerre elvégezni. Bele kell állni a helyzetekbe. Sok esetben mi magunk reagáljuk túl a dolgokat. Ha belekezdünk egy aktuális ügy megoldásába, nemcsak jó érzés, ha sikerre visszük, de tehertételtől is megszabadulunk.

Optimistán

Persze, az élet olykor kegyetlen és durva játékot játszik velünk, de mindenből lehet tanulni. Álljunk le azzal, hogy magunkat sajnáljuk, magunkat hibáztatjuk mindenért. Igen, vannak negatív gondolataink, mint ahogy időszakaink is, de tudatosan igyekezzünk nemet mondani a rossz gondolatoknak.

 

Csak én!

Az elbizonytalanodás rossz, mert kételkedünk abban, hogy a döntéseinknek milyen következménye lesz a jövőben. Ez mindenki életében előfordul, de ilyenkor próbáljunk meg magunktól tanácsot kérni. Mit érzünk? Mit szeretnénk? Persze mások tanácsára is hagyatkozhatunk, de mindig hozzuk előtérbe saját értéseinket, megérzéseinket. Bízzunk magunkban!

 

Tökéletesen tökéletlen

Engedjük el a maximalizmust. Engedjük meg magunknak, hogy olykor hibázzunk. Nemcsak az önkritikát gyakorolhatjuk, hanem azt is, hogy a hibák a fejlődés része. Szükségesek a tanuláshoz.

Segítség

Nem gyengeség, ha segítséget kérünk. Egyfajta erősségre is utal, ha bevalljuk, hogy egyedül nem tudunk szembeszállni a probléma megoldásával.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)