Jump to content

Nézz farkasszemet a feszültséggel

2021. 08. 11. 19:00

A külvilág és a közvetlen környezetünk is roppant mód befolyásolja aktuális hangulatunkat. Több tényező közrejátszik abban, hogyan érezzük magunkat. A stressz szinte naponta jelen van az életünkben és elkerülni majdcsak lehetetlen.

Ha pedig elkerülni nem lehet, akkor ne csak nézzünk azzal szembe, hanem próbáljunk meg azon felülkerekedni. Mindenki igyekszik kialakítani azt a módszert, amely számára a legjobb. Sokan fedezik fel a sportban rejlő lehetőségeket, amely nemcsak az izmok, az erőnlét karbantartására alkalmas, hanem levezetheti a felgyülemlett feszültséget is. Megoldásként alkalmazzák a jóga, a meditáció, a zenehallgatás, a hobbik űzését, mint stresszlevezető tevékenységeket. Mindez nagyon hatékony és jó, de érdemes máshogy is támogatni a szervezetünket.

Az étkezés nemcsak arra szolgál az emberek számára, hogy a test raktárait feltöltsük, hanem élvezeti faktorként is hat. A napjainkat az étkezések köré szervezzük, ahogy egy rendkívüli, ünnepi alkalom sem nélkülözheti az evést. Az étkezés önmagában az a tevékenység, amelybe nagyon sokan menekülnek annak érdekében, hogy megjutalmazzák magukat és megszabaduljanak a feszültségtől. Természetesen az nem mindegy, hogy ilyenkor mit fogyasztunk el. Az édesség, a kelletténél sokkal több bevitt kalória hosszabb távon az elhízást eredményezi. Azonban, ha az étkezést tudatosabban megszervezzük, ennek érdekében a konyhánkat és az otthonunkat olyan élelmiszerekkel töltjük fel, amelyek az egészségünkre nézve is jótékonyak, akkor a stresszmentesítő evés még a javunkat is szolgálhatja. Miből érdemes feltankolni a konyhánkat?

Gyümölcsök, zöldségek

A magas vitamin, ásványi anyag és rosttartalom miatt alapvető élelmiszereink közé kell tartozniuk. Legyen otthon mindig, amihez nyúlni tudunk. Ma már könnyű hozzájutni szinte bármilyen gyümölcshöz, de a zöldségek nyersen fogyasztása, ételeinkben való felhasználása is mindennapos.

Magvak

Kiváló csemegét nyújtanak a különféle magvak, amelyeket ételeinkhez adagolva hozzájuttathatjuk a szervezetünket magnéziumhoz. A lenmag, a chiamag, a tökmag és napraforgómag napi fogyasztása segíti a testünk stresszfeldolgozását.

Hal

Ünnepekkor jellemző fogás a hal a magyar konyhában, de érdemes lenne gyakrabban beiktatni a halfogyasztást az étrendükbe. Főleg a tengeri halak bővelkednek omega-3 zsírsavakban és rendkívüli magnéziumforrásként is fontosok, de a hazai vizekben úszkáló ponty húsa is kiváló magnéziumforrás.

Tea

A teák közül a zöld az, amely nyugtatólag is hat. Maga a teázás, mint szertartás jó hatással van az idegekre, de a magas magnéziumtartalmának köszönhetően elűzheti a stresszt.

A szervezetünk magnéziumraktárának szinten tartása segít abban, hogy eredményesen nézzünk szembe a stresszel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)