Jump to content

Nosztalgiázz a lelkedért

2021. 08. 18. 19:00

Ne nyalogasd a sebeidet! Hagyd magad mögött a múltat! Ezt tanácsolják, ha fel akarsz kelni a mélyből. De a múltban nemcsak rosszakat éltél meg, így akár szép emlékeket is felidézhetsz.

Telik az idő mindenki felett. A múltban megélhettünk sokfélét. Egy társaság, egy dal, egy hely vagy helyzet felidézhet bennünk emlékeket, amely mosolyt csal az arcunkra, szívünket eltölti melegséggel. De jó lenne visszamenni abba az időbe.

A nosztalgiázás kellemes pillanatait mindenki megélte már. Ezzel a fajta múltidézéssel nincsen semmi gond, ha el tudunk onnan szakadni és nem akarunk beleragadni. A nosztalgiázáshoz hozzásegít az internet, hiszen számos fotó, videó, zene felidézheti bennünk a már rég megtörténteket, ugyanakkor divat régi korok hangulatát idéző filmek gyártása is.

Mit érzünk, amikor nosztalgiázunk? Jó elékek törnek fel a mélyből és ez már önmagában felszabadítja a lelkünket. Kicsit, legalább lélekben és emlékképek formájában újraélhetjük azt, ami egykor megtörtént. Ezt nevezzük reflektív nosztalgiának, vagy nem teszünk semmi mást, mint felidézzük a múltat és az jó érzéssel tölt el. Ugyanakkor az emlékek a jó érzés keltése mellett akár cselekvésre is késztethetnek, ezt pedig már úgy nevezik, hogy helyreállító nosztalgia.

Mindegy is, hogy az emlékidézés során teszünk-e valamit, vagy csak hagyjuk, hogy elcsábítsanak és jó kedvre derítsenek, a hangulatunkat feldobja. A koronavírus időszaka ráadásul sokakat megviselt. Volt, akik a munkahelyüket veszítették el, mások hozzátartozókat, és voltak, akiknek az egészségében hagyott nyomott ez az időszak és akár szeretteinket. Ebben az időszakban is lelki gyógyírt jelenthetett a múlt szépségeinek felidézése.

Lehetséges, hogy a szüleink által kedvelt és hallgatott zenéket nem kedveljük, mégis, ha szívünkhöz nagyon kedves személy emlékét idézik fel, az a dal is kedveltté válik. Vagy menjünk vissza az időben, amikor még fiatalok voltunk és a bulik az életünk részei voltak. Milyen zenék szóltak a diszkóban? Keressük fel ezeket a dalokat és hagyjuk, hogy átjárjon a kellemes érzés.

A dalok mellett a fotókkal lehet emlékeket és érzelmeket előcsalogatni. Ez akár családi, baráti esemény is lehet, de egymagunkban is kellemes szórakozás lehet felidézni így a múltat.

Ugyanakkor az ízekkel is elő lehet csalogatni emlékeket. A nagymama főztje minden unokában nyomot hagyhatott. Ha valahol felfedezni véljük ugyanazt az ízt, az is milyen jó érzés, nem?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)