Jump to content

Szokásunk rabjai

2021. 08. 25. 19:00

Mindenkinek vannak jó és rossz szokásaik egyaránt. A rossz szokások egy részét azonban nem is vesszük észre, mert annyira beépült az életünkbe.

Indokolatlan szipogás

Beszélgetsz valakivel, akit csak alig ismersz és beszédbe elegyedés közben indokolatlan szipogásba kezd. Még egyszer, ha előfordul, hát nem olyan nagy feltűnést keltő, hisz gondolhatsz arra, hogy náthás vagy az allergiája miatt van. Gyanússá akkor válik, ha ezt egyre gyakrabban teszi meg és egy későbbi találkozáskor is ugyanúgy feltűnik ez a jelenség. Nemcsak felhívja magára a figyelmet az, aki beszéd közben szipog, hanem arra utal, hogy visszatartott bánatát nem mondja ki, hanem magában tartja, szó szerint visszaszívja.

 

Ropogtatás

Az idegesítő szipogást hallgatni sem leányálom, azonban még ijesztő is, ha valaki nincs felkészülve az ízületek ropogtatására. Márpedig, ha valakit nem ismersz, akinek szokása, hogy megropogtatja magát és mindezt előtted, váratlanul teszi, valóban nem kellemes élmény. Mondjuk beszélgetés közben váratlanul oldalra hajtja a fejét és hangos ropogás kíséretében így mozgatja meg a nyakát. A stressztől való megszabadulás is lehet, de maga a feszültség is okozhatja ezt a már szinte fel sem fogott mozdulatsort.

Mindig belevág a mondandóba

Ha már a beszélgetésről van szó. Van, aki a beszélgetések során képtelen kivárni azt, hogy rá kerüljön a sor és állandóan közbevág. Nemcsak idegesítő, de rettentően udvariatlan is, ezzel ugyanis teljesen lebecsüli a másik felet. Valójában ez a viselkedési forma is eredhet önértékelési problémából és azzal, hogy mindig közbevág, önmagát próbálja meg felfelé tolni, mozdítani.

Egy nemcsak illetlen, de rendkívül gusztustalan szokás az orrtúrás, amely akár kontrollt vesztett szokás, de a jó neveltetés hiányát is jelentheti. A gyerekekre gyakran rá kell szólni emiatt, de felnőtt korra ez eltűnik, mert a környezet sem viseli jól az így viselkedőket. Aki azonban mégis teszi, az valószínűleg teljesen megfeledkezik arról hol van és mit tesz.

 

Manikűr fogakkal

A köröm vagy a köröm melletti bőr rágása egyfajta pótcselekvés. Nem arról a mozdulatról van szó, amikor a köröm beszakad és annyira idegesítő az éles, kiálló rész, hogy azt olló, csipesz híján inkább lerágja valaki. A kóros körömrágás is a szorongás megszüntetésére szolgáló cselekvés, de egyben az elfojtott agressziót is mutatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)