Jump to content

Láthatatlan bántalmazás

2021. 10. 29. 19:00

Van, ami a szemnek láthatatlan, de a lélek olyan mértékben csorbulhat, amelyből nehéz felállni és épen kikerülni.

A bántalmazás fizikailag is megmutatkozó jelei félelmetesek lehetnek, olykor akár orvosi kezelésekre is szükség van (feltéve, hogy azzal szakember elé mer vagy akar állni valaki). Nagyon sok esetben mindez titokban, családban marad. Sokkal nagyobb titokzatosság lengi körül az érzelmi bántalmazást. Bárki, bármilyen korban és helyzetben válhat bántalmazóvá és bántalmazottá is. Ha testi erőszak elítélt tett, akkor ez igaz a lelki szenvedésre is, csakhogy ez még inkább nem kerül be a köztudatba.

A fizikai erőszak leginkább az erősebb nemhez köthető, már csak akkor is, ha a tesi előnyöket vesszük. Azonban a lelki bántalmazásnak köze nincs a testi felépítéshez, az erőfölényhez. Éppen emiatt a lelki erőszak áldozata éppúgy lehet férfi, mint nő.

Beszélnünk kell róla

A struccpolitika nem old meg mindent. A lelki erőszak traumája sem tűnik el megoldatlanul. Hihetetlennek tűnik, de a lelkileg bántalmazottak között bőven előfordulnak férfiak is. Az erősebb nem tagjai közé tartozók még szégyenteljesebbnek élik meg mindezt. Amit pedig szégyell az ember, azt nem teregeti ki még a barátoknak sem, nemhogy országnak és világnak. Ezzel a problémával a hölgyek is hasonlóan titkolózóak lehetnek, de egyes jelek utalhatnak arra:

Minden kapcsolatban létező és fejét felütő lehet a gúnyolódás vagy inkább kifigurázás. Így sem biztos, hogy kellemes megélni, de annak megbeszélése, a bocsánatkérés enyhíthet. Ám ha ez a viselkedés a mindennapok részét jelenti és nyilvános, akár idegen környezetben is megtörténik, az hatalmas fájdalmat üt az elszenvedő szívében.

A gúnyolódást megélni is rémálom, de az érzelmi erőszakoló még rossz fényben igyekszik feltüntetni párját bárki előtt. Bármilyen felmerülő problémáért is társát okolja.

Az erőszakot megélő személy kezei közül kicsúszik saját életének irányítása és azt a bántalmazó veszi át. A magánszféra nem létezővé válik és az erőszakos partner nem hagy még lélegzetvételt sem a másiknak.

A mindennaposság tovább árt az érzelmi bántalmazás elszenvedőjének. Képes elhinni, hogy rossz, rosszat tett, ezért még vádolja is önmagát, bűntudatot érez.

A bántalmazók áldozatukat gyakran elzárják a külvilágtól, a társaságtól, ami jelentheti azt, hogy a bántalmazott nem találkozhat a családjával, barátaival, drasztikus esetben a szó szoros értelmében szobába, vagy a házba zárva tartja.

Van, hogy a bántalmazott besokall és ezt a másik tudomására igyekszik hozni. A kapcsolat megszakítása ellen dolgozva jellemző a bőkezűség, ajándékozás. Így igyekszik elterelni a hatalmas problémáról a figyelmet.

Bárki is legyen az érzelmi bántalmazás áldozata, azt elfogadni, megszokni nem lehet. Akkor sem javul a helyzet, ha tudomást veszünk róla, de nem cselekszünk.

A külső környezetben lévők közül többeknek feltűnhet, hogy valami nem stimmel a kapcsolatban, azonban szemmel látható nyomon nélkül bizonyítani is nehezebb. Az ilyen lelki megpróbáltatásokat átélők számára a segítő barát vagy az ingyenesen hívható lelkisegély-szolgálat jelenthet támaszt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)