Jump to content

Szülés utáni depresszió az apa esetében

2021. 11. 20. 19:00

Bármennyire is vágyott állapot a várandósság, bizony nem minden úgy zajlik, mint ahogy azt elképzeljük.

Kétségtelenül hatalmas változásokat él meg minden nő terhessége alatt. Még ha teljesen zavartalan, kellemetlen élményektől mentes, a változás egyre inkább válik láthatóvá. Azon kívül azonban a szemnek láthatatlan, hormonális átalakulás is végbemegy a nő szervezetében. Várandósként alig várjuk, hogy végre láthassuk azt a kis lényt, aki bennünk fejlődik és hatalmas, közös út maga a szülés. Azt gondoljuk, hogy mennyivel könnyebb lesz, miután a kicsi megszületik. Éppen ezért csaphat arcul az a valóság, amelyet a szülés utáni depresszió jelent. A szülés hatalmas traumája, a hormonok tombolása, a kimerültség, a síró újszülött, a friss anyuka bizonytalansága egyszerre járulhat ehhez hozzá. Egyértelmű, hogy ezt az állapotot az anyára vetítjük ki, azonban a szülés utáni depresszió jelentkezhet az apukák esetében is.

 

Apa, mint depressziós?

Míg az édesanyák esetében jelentkező depresszió mögött főleg hormonális változások állnak, addig az apukák esetében inkább mentális jellegű, amely abból fakad, hogy nem érzik magukat komfortosan a terhesség alatt, de a szülés körül sem és talán még a saját gyermekük nevelésében sem.

A szülés oroszlánrészét mindenképp a nő veszi ki, de ez nem jelenti azt, hogy az édesapákat ne érné stressz, hiszen már a terhesség ideje alatt aggódhatnak a párjuk és leendő gyermekük egészségéért és ez így van a szülésnél is. A baba megszületése után hat rájuk a megváltozott életforma.

A szülés utáni depresszió tünetei mindkét nem esetében hasonlóak lehetnek, de azok megmutatkozása mégis más lehet. Az erősebb nem esetében ez jelentkezhet harag, frusztráció, ingerlékenység.

Nagyobb az esély, hogy olyan apáknál kerül felszínre a depresszió, ahol az anya is szenved ebben, esetleg a családi történetben ismerten létezik mentális betegség. Az apa depressziójának megjelenésében segíthet az is, ha a férfi munkája stresszes, ugyanakkor, ha nem várt babaáldásból születik a csecsemő, esetleg a szülést élte meg traumatikusan az apa.

Annak felismerése, hogy valami gond van az apával, az jó, de arról érdemes beszélgetni is. Éreztetni kell vele, hogy mellette állunk, segítünk, de ha a segítségnyújtás meghaladja a képességeinket, akkor szakember bevonásával érdemes enyhíteni a problémán.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)