Jump to content

Aludjatok jót és jól!

2021. 11. 24. 19:00

A pihentető és megfelelő hosszúságú pihenés életmentő. A hosszú távú elégtelen alvás fizikai és mentális betegséget okozhat.

Egyetlen rossz éjszaka is meggyötri az embert, de ha ez az állapot tartósabban fennáll, teljesen kikészít. Sokan szenvednek valamilyen alvászavarral, de van, hogy ez nem saját magunk miatt következik be, hanem a párunk alszik nyugtalanul? Mindenképp szükség van valamilyen gyógyírra, hogy mindkettőtök pihenése nyugodtabbá váljon.

Csak az tudja igazán, hogy milyen kellemetlen tud lenni egy nem jól és állandóan fészkelődő alvóval egy ágyban lenni, akinek a párja ilyen. Ezzel szembesülni éjszakáról éjszakára nemcsak rossz, de a kapcsolat harmóniáját is megbonthatja.

A túlsúly és más probléma is a rossz alvás hátterében állhat. A nyugtalanláb-szindróma olyan lábmozgással jár, amely miatt az alvó ember lába folyton jár, mert az érzékelhető viszketés csak mozgással tompítható. Így senki sem alszik jól esténként. Természetesen a stressz is kiváltója lehet a nyugtalan alvásnak. Ha a probléma tartósan fennáll, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ha csak alkalmanként fordul elő, hogy a párod miatt a te éjszakád is rosszra fordul, úgy az alábbi dolgokat tehetjük meg:

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a jó alvás feltételeit már nappal megteremtjük vagy nem. Ez azt jelenti, hogy a napi stressz majdcsak elkerülhetetlen, de ahelyett, hogy azt hazavinnénk, érdemes találni valamilyen megoldást arra, hogy megszabaduljunk a feszültségtől. Találni szükséges olyan tevékenységet nap végén, amely kikapcsol, felvidít és elfeledteti a mindennapok problémáját.

A stressz elűzése a mozgással jól megvalósítható. A természetben végzett séta, kocogás, kerékpározás jó hatással lehet az egészségünkre és még az alvásunkra is.

Minden zavaró zaj- és fényforrást, tényezőt érdemes kizárni a hálószobából alváskor. Az elalvás előtti időszakban már ne fogyasszunk ételt, se alkoholt, koffeint. Vezessük le a napot olyan programmal, amely jó érzést kelt az emberben, és ne izgassa fel. Így egy jó könyv, zenehallgatás, kellemes családi együttlét kiváló lehet erre.

Lehetséges, hogy a párna nem a megfelelő, úgyhogy azt is ki lehet próbálni, hogy egy újra lecseréljük azt.

Amennyiben mindezeket megfogadjuk, ám a probléma mégsem szűnik meg, akkor érdemes segítséget kérni. Az alvásspecialista segít feltérképezni a problémát és arra a leghatékonyabb megoldást kínálni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)