Jump to content

Mi után sóvárogsz?

2021. 12. 12. 19:00

Nagyon sok az édesszájú, de akadnak köztünk olyanok, akik inkább a sós ízekért rajonganak. Te melyik kategóriába tartozol?

Jól laktál, de még ennél valamit? Mit kívánsz: édeset vagy sósat?

A szervezetünk jól kitalált és felépített konstrukció. Mindennek oka és szerepe van, így annak is, hogy mire éhezünk meg. Még van, hogy a legédesebb szájúak is inkább a sós ízek után vágyakoznak. Történhet ez fordítva is: az általában sósat kedvelők édes íz után sóvárognak. Miért van ez?Mindenki számára ismerős érzés, hogy a megtömött pocak még kíván valamit. Azt már azonnal tudjuk, hogy édességről vagy sósról van szó, de nehéz uralkodni a sóvárgás felett. Azt kevesebben tudják, hogy ez a fajta vágy nem csupán ízlésünktől függ.

Édesség utáni vágy

Egy komolyabb diéta vagy fogyókúra során megvonjuk magunktól az édességet, vagyis ez a készletünk kimerül. Ez az elvonás abban nyilvánulhat meg, hogy vágyni fogunk a csokoládé, de bármilyen édesség után. A nagy fizikai megterheléssel vagy stresszel járó nap is maga után vonzhatja azt, hogy jutalmazni akarjuk magunkat és az édesség erre pont megfelelő. A stressz hatására megnövekszik a kortizolszint, amely nőveli az éhségérzetet.

A nők esetében az édesség iránti vágy okozója a menstruációt megelőző napok lehetnek. Ilyenkor ugyanis ingadozik a hormonszint és olykor falánkságot, véget nem érő éhségérzetet okoz a gyengébb nem esetében.

A túlzott szénhidrátfogyasztás is maga után vonja, hogy jobban kívánjuk az édes ízeket, mint a sósat. Ezért van az, ha sok tésztát, kenyeret, péksüteményt fogyasztunk, akkor azután jöhet az édesség.

 

Sós utáni vágy

Amennyiben a szervezetünk túl sok folyadékot veszít, vagy épp túl sok folyadékot viszünk be, akkor kívánjuk a sósat, mert a só segít a test vízháztartás egyensúlyban tartásában. Ezért kívánjuk a sósat, csakhogy a sós fogyasztása után tovább is éhesnek érezhetjük magunkat. Ez azonban becsapós lehet, mert olykor összekeverjük az éhséget a szomjúsággal. Ilyenkor mindig próbáljuk ki azt, hogy néhány korty víz után mit érzünk. Ha csak szomjúságról van szó, akkor felesleges teletömni a szervezetet.

Ha húst hússal ennénk, az azért lehet, mert talán vashiányban szenvedünk és a B-vitamin hiánya is okozhat ilyen tünetet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)