Jump to content

Ez a karácsony más lesz, mint máskor?!

2021. 12. 24. 19:00

Ahogy mondani szokták: Ember tervez, Isten végez. Azaz nem minden úgy működik, ahogy azt mi szeretnénk, ahogyan azt eltervezzük.

Itt van példaként a karácsony. Sokan már nyárutón lecsapnak akciós termékekre, mondván, hogy szép apránként megkezdik a karácsonyi ajándékok beszerzését. Valljuk be őszintén, ilyenkor irigykedhetünk rájuk, mert mire közeleg az ajándékozás, ők már túl vannak minden olyanon, amibe mi még most merülünk bele. Azonban beszélnünk kell arról is, hogy míg a legtöbben azért várják a karácsonyt, hogy a család együtt lehessen, jókat nevessenek, beszélgessenek, addig másoknak nem ez jut osztályrészül.

A családi összejövetel idén sokaknak jelent teljes egyedüllétet, vagy legalábbis megváltozott családi közeget. Egy válással, szakítással ugyanis sok mindenkit veszít az ember. Még akkor is, ha az elválás volt a legjobb döntés mindkét fél részére, akkor is nehézségként élhetik meg a felek az egyedüllétet. A karácsony különösen gyötrelmes lehet. Az első egyedül töltött karácsony különösen rosszul eshet.

A tél amúgy is az elcsendesedés időszaka, és a szeretet ünnepe is más értelmet nyer egyedül. Van idő átgondolni a történteket és akinek friss élmény a szakítás, a szétköltözés vagy a válás gyakran olyan gondolatok önthetik el az embert, amelyek csak elbizonytalanítják.

 

Hol és mikor rontottam el?

Egy kapcsolat mindig két emberen múlik. Ha már valaminek végérvényesen vége, felesleges folyton azon pörögni, hogy mit rontottál el? Közös felelősségvállalást hoztatok, amikor együtt voltatok. A szakítás is két emberen múlik. Ez is egy olyasmi folyamat, mint egy elhunyt személy gyászolása. Az sem megoldás természetesen, ha úgy teszel, mintha semmi sem történt volna. Megvan mindennek a maga ideje. Annyira érdemes a történteken elgondolkodni, hogy abból leszűrd, mi volt a hiba és a jövőben mit tudsz ebből a tanulási folyamatból előnyödre felhasználni. Akár jegyzetet is készíthetsz erről és aztán a múlton való töprengés helyett tudatosan koncentrálja a jelenedre. Olyat csinálj otthon, ami feltölt, felszabadít, jó kedvre derít.

Persze, neki könnyű

Óhatatlan, hogy ilyen helyzetben sokkal jobban érzékeled mások helyzetét. Sőt talán mindenki életét boldogabbnak ítéled, mint a te vagy. A szerelmes filmek többsége illúzió és lelket csiklandozó történet, de tudod, hogy nem igaz. Mások életébe pedig nem láthatsz bele teljesen és nem tudhatod, hogy a színfalak mögött mi zajlik igazán. Magadra koncentrálj! Ne hagyd, hogy felesleges energiát fektess ezekbe. Neked a saját dolgoddal kell foglalkozni, hiszen az egész életed most másról szól, mint azelőtt. Arra gondolj, hogy elhagytál egy utat, ami nem a tiéd volt. Talán még most sem érzed úgy, hogy már jó vágányon vagy, azonban most koncentrálhatsz önmagadra is és a szíved diktálta döntésekkel nagyobb esélyed van arra, hogy rátalálj a helyesre, a sajátodra.

Menekülés

A teljes elvonultság sem megoldás, pláne, ha mindenki tudatosan ki akarsz zárni az életedből, mert annyira magad alatt vagy. Kell néhány ilyen nap, nem arról van szó, csak ne ess túlzásba. Ugyanakkor az sem jó, ha nem adsz időt magadnak arra, hogy lecsendesedj és magadba fordulj, ezért kínosan ügyelsz arra, hogy minél több időt legyél társaságban. Ez jelentheti a családodat, a barátokat. Gondolj azonban arra, hogy ezzel csak meghosszabbítod a gyászfolyamatot, a lezárást, az elengedést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)