Jump to content

Ne titkold empátiádat! Gazdag vagy!

2022. 01. 20. 19:00

Elég csak a híradót megnéznünk és a vérnyomásunk máris az egekbe szökhet a sok szörnyűség láttán. Mi történik a világban és az emberekkel?

Gyermekeinket arra neveljük szeretettel, hogy mások felé hasonlóan nyissanak, legyen udvariasok, kedvesek, illemtudók. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy mindezeket ne csak tanítsuk nekik, de mi magunk is ezt képviseljük a mindennapokban. Az egyik fontos tulajdonság az empátia, amellyel jó, ha rendelkezünk.

Mi az empátia?

Az, amikor bele tudjuk magunkat képzelni más életébe, helyzetébe, legyen az jobb vagy rosszabb, mint a miénk. Nemcsak értjük azt az érzést, amelyet a másik ember átél, hanem szinte magunkra tudjuk mindazt venni. Ha más bajával vagy éppen örömével azonosulni tudunk, akkor abból azt is le tudjuk szűrni, hogy ki és miért viselkedik úgy, ahogy.

Nem véletlenül hangzik el mostanában az empátia szó olyan sokszor. A gyerekek sokkal jobban képesek felfogni, azonosulni mások érzéseivel, de felnőtt korunkra sem nőjük ki ezt a tudásunkat. Pallérozni szükséges az empátiás készségünket annak érdekében, hogy megértsük embertársaink viselkedését és mi magunk is alakíthassuk saját gondolkodásunkat.

Egészséges kíváncsiság és nyitottság

Ha csak az utcán sétálsz, vagy tömegközlekedési eszközön utazol számos idegennel találkozhatsz. Olyan emberekkel, akikkel lehet, hogy soha többet nem. Talán már a saját életedben is tapasztaltad annak az örömét, amikor váratlan helyzetben, helyen ismeretlennel álltál úgy szóba, hogy abból kellemes, lelket feltöltő beszélgetés kerekedett. Volt abban természetes kíváncsiság (az embert mindig ez hajtja és ennek köszönhető, hogy folyamatosan fejlődni tudunk), de közrejátszott az is, hogy empátiával fordultál az illető felé.

 

Formáló empátia

Az, hogy meg tudsz hallgatni valakit – legyen akár idegen, vagy családtag, barát – nem nagy mutatvány. Az már sokkal nagyobb, hogy megértsd az érzéseit, azonosulni tudj. Nemcsak a meghallgatás számít, sokkal inkább arról van szó, hogy belebújsz más bőrébe. Még ha csak néhány percre is, de át tudod élni azt, amit a másik személy. Ezáltal akár terheket veszel le róla, ugyanakkor te is formálódsz.

Az empátia segít abban, hogy odafordulj másokhoz, meghallgasd őket, beszélgessetek. Sőt, még szavaknak sem elhagyniuk a szád: egy ölelés, egy kézfogás, a másik tekintetének megkeresése és a lélekbe látás szinte gyógyító, fejlesztő hatású mindenkire nézve.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)