Jump to content

Ha egy férfiból apa válik…

2022. 05. 03. 19:00

Azt hisszük, hogy ismerjük azt a férfit, aki mellett lecövekelünk, feleségül vesz minket. Ahogy mondják: lakva ismerszik meg az ember.

Egy biztos, hogy a kapcsolatfejlődés egy magasabb szintű lépcsőfokára lépünk, ha már nemcsak „járunk”, hanem a hét minden egyes napját együtt töltjük: összeköltözünk. És igen, egyre jobban megismerjük egymás heppjeit, szokásait és rájövünk, hogy nem minden rózsaszín. Ezzel nincs is gond, hiszen senki sem tökéletes, mint ahogyan a legnagyobb boldogságba is beférkőzhet megoldandó probléma. Ugyanakkor olyan terepre tévedhetünk, amelyre talán nem is igazán gondolunk vagy pedig olyan távolinak tűnő. Ez a gyermekvállalás.

Ahogy mondani szokták, a férfiak később érnek, ezáltal az apaság vágya is később csaphatja meg őket. Szükséges egy bizonyos érettség ehhez, vagy ha már a sors úgy alakította, hogy korábban válik apává a férfi, fel kell nőnie a feladathoz.

Még ha annak figyelembevételével is igyekszünk párt választani magunknak, hogy az illető milyen apává válhat, nem tudhatjuk, hogy ténylegesen milyen is lesz. Ha minden a legjobbkor történik, vagyis kész és érett személyek vállalnak gyermeket, akkor az nemcsak a nőt teszi anyává, hanem a férfit is apává.

Mivé válik a férfi, ha gyermeke születik?

Szülővé válás folyamata már a terhességgel, sőt a családalapítási gondolatokkal elindul. Optimális esetben teljes mértékben és tudatosan arra törekszik a pár, hogy érkező csemetéjük jó családba érkezzen. Ez nemcsak a babaszoba berendezését jelenti, hanem azt is, hogy tudatosan átértékelik életüket, vállalásaikat. Ahogyan az anyaság sem mindenkinél annyira ösztönszerűen létező, hanem tele van tanulási folyamatokkal és akár félelemmel is, úgy az apáktól sem lehet elvárni, hogy azonnal igazi apaként tudjanak reagálni, viselkedni. Tény azonban, hogy az érkező csemete változást hoz az életbe. Eleinte lehet, hogy félelmetesebb a terep, de idővel, ahogy belerázódik a férfi, úgy válik magabiztosabbá. Ahogy megismerik egymást, úgy válik egyre élményszerűbbé a babával töltött idő.

Ez az odafigyelés érzelmeket vált ki. Az csak természetes, ha az apa is óvja és félti gyerkőcét, ugyanakkor felelősséget érez csemetéje iránt és a marcona külsejű férfiak is elérzékenyülhetnek csupán azért, mert apává váltak, vagy azért, mert gyermekükkel megélnek olyan pillanatokat.  

Már nem csak a napok túlélésére fog játszani, hanem keresni fogja gyermekével a kapcsolatot, hogy az apa-baba kötelék is erősödjön. Ezáltal terhet vesz le az anya válláról is, valamint a gyerekeknek szükségük van a férfi mintára, és ezt az apa testesíti meg elsődlegesen.

Az apás szülés különös bepillantást enged a férfiak számára, de nem csak ez válthatja ki azt a csodálatot, amit a gyermekét megszülő nő vált ki. Maga a terhesség is ilyen lehet, valamint az anyaság kemény munkája, áldozatkészsége is megnöveli a férfiak szemében a nő értékét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)