Jump to content

Az is félelmetes, ha nyílik a kapu

2022. 06. 09. 19:00

Az életben számos buktató van. Az életszakaszok pedig különböző megpróbáltatások elé állítanak. Nem könnyű fiatalnak sem lenni.

Irigyelhetjük a fiatalokat a koruk miatt, de ha jobban belegondolunk, lehet, hogy nem is szeretnénk annyira a helyükben lenni. Felnőttként már annyi tapasztalatot gyűjtöttünk, hogy könnyebben megbirkózhatunk a problémákkal vagy legalábbis máshogy állunk azokhoz. A mai fiatalok élete és életvitele más, mint amikor mi voltunk hasonló korban. Egyes állomások ugyanazok: párválasztás, a szülőkről való leválás, munkába állás stb.

A középkorú nők és férfiak a testi változáson túl számos, a magánéletben és a munka világában is tapasztalható különbségeket nehezen kezelhetik. Az ilyenkor jelentkező, az eddigiektől eltérő viselkedésre azt szokták mondani, hogy elérte őket kapuzárási pánik. Ezzel szemben a fiataloknak sem biztos, hogy sokkal könnyebb. Őket pontosan a bizonytalanság, a tapasztalatlanság ijesztheti meg és esetükben a kapunyitási pánik kifejezést használják.

A kapunyitási pánikot a felnőtt kortól, vagyis 18 évtől 25 éves korig számolják. Ekkorra már nagyjából túl vannak a kritikus tinikoron, amikor azonban a bizonytalanság inkább arra fókuszálódik, hogy mi lesz ezután. Gyereknek már nem érzik magukat, egyre nagyobb vágy van a teljes önállósodásra, ugyanakkor ez még nagyon bizonytalan lábakon áll. Ez az a köztes állapot, amely felborzolhatja a fiatalok kedélyeit.

Nem ritka, hogy a kapunyitási pánik során nem találják önmagukat a fiatalok. Identitásukban is lehetnek kérőjelek, keresik magukat a világban. Ez olyan instabillá teheti a lelküket, hogy „semmilyen” állapotba kerülnek. Gyermekként már nem akarják, hogy kezeljék őket, ugyanakkor a felnőttség terhe még nyomasztó. Mégis, valahogy el kell indulni, ha az a cél, hogy leszakadjanak a szülőkről, valamint terveiket szeretnék megvalósítani, így előbb vagy utóbb komoly döntéseket kell hozniuk. Hatalmas teher a fiatalok számára, hiszen azelőtt ezt a felnőttek tették meg helyettük.

A kapunyitási pánik a nevében is inkább negatív hangvételű kifejezés, azonban számos pozitívumot tartogathat. A kezdő fiatalok ebben a korban nagyon rugalmasak és sokat tanulhatnak. Mindezek pedig remélhetőleg a saját és jó útjukra sodorja őket. A megfelelő oktatás, iskola, a jól választott szakma, hivatás, a jól fizető munka, a boldog párkapcsolat egyre fényesebbé teszi a jövőképet. Addig azonban sok buktatót át kell ugrani és ez bizony nehézségeket tartogat. Egyre tisztábban látják azt, hogy micsoda felelősség felnőttnek lenni és nem is olyan egyszerű az, mint ahogy korábban gondolták.

A kapunyitási pánik könnyebb megélésében segíthet a támogató családi légkör, a szülők és a barátok. De sokat jelenthet egy példakép motivációja, de nagy hatást gyakorolhatnak a gyerekekre a tanárok is és akár szakember is segíthet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)