Jump to content

Ha azt hiszed, hogy a hangok nem nagyon számítanak

2022. 06. 11. 19:00

Az érzékszerveink segítségével érzékeljük a körülöttünk lévő világot. A színek, az ízek és a hangok rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkben.

Egy fárasztó nap után sorra igyekszünk kielégíteni szükségleteinket. Egy tisztító és frissítő zuhany jobbá teszi a közérzetünket. Az ételek fogyasztásával feltöltjük a test lemerülőben lévő tartalékait és az is lehet, hogy bár zajos volt az egész nap, odahaza is zajt csapunk magunk körül televízióval vagy épp zenével. Még a lemerülőben lévő elemünk is töltődni kezd, ha számunkra kedves dalokat hallunk. Talán még táncra is perdülünk, dalra fakadunk. A tánc (na jó, nevezzük mozgásnak) és a zene kettőse ténylegesen feltölthet energiával, valamint kiűzi belőlünk a stresszt.

Az tehát egyértelmű, hogy a hangok is hatással vannak ránk. Egy építkezés zajai, a szomszéd állandóan ugató kutyája idegesítő, de a lágy dallamok, a kedvenc dalunk pezsdítő. A monoton hangok például megnyugtatnak. Ugye te is szeretsz elaludni az esőkopogás hallatára?

Nos, a hangok jótékony hatását évezredekkel ezelőtt felfedezték és igyekeztek is élni azzal. Hol a saját hangjukat használták fel és énekeltek, máskor pedig valamilyen eszközt, hangszert szólaltattak meg azért, hogy elűzzék a betegséget, csillapítsák a fájdalmat.

A Himalája népei ehhez hangtálakat használnak már nagyon régen. A tálakat is a buddhista szerzetesek készítettek el. Minden kalapácsütéshez mantrákat mondtak, amelyek így a tálak részévé vált. A különböző nagyságú, súlyú, vastagságú fémedények más hangot adnak ki, vagyis máshogy rezegnek és annak hosszúsága is változó.

A hangtálakat idehaza is lehet használni. A tibeti hantál terápia azt segíti, hogy az ember szelleme és teste is pihenni tudjon, egészségét visszanyerje, vagy megőrizze. Kiegészítő terápiaként szokták alkalmazni. A hangtálak vibrosztikus, azaz rezgésterápiát jelentenek és ezzel akár komolyabb betegségeket is eredményesen lehet kezelni. Mindezt kutatások is alátámasztják. Jól alkalmazható olyan, a mai világban egyre többeket érintő problémák esetén, mint az alvászavarok, a depresszió.

Furcsa belegondolni, hogy az ilyen tálak megszólaltatása is elegendő gyógykezelés lehet akár komoly egészségügyi problémák esetén is. A tál adta hangok ugyanis sejtszinten tapasztalható a testben és ezek elindítják a szervezet öngyógyító funkcióit. A tálak keltette rezgések olyan frekvenciát is kiadnak magukból, amelyet az emberi fül nem érzékel, de a test igen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)