Jump to content

Ha a pénz nem minden, akkor micsoda?

2022. 06. 15. 19:00

Közhelyként emlegetjük, hogy a pénz nem minden, mégis azt tapasztaljuk, hogy mégis a papír- és fémdarabkák befolyásolják és határozzák meg az életünket.

Az élet azonban az orrunkra koppint és rámutat a valóságra. Hiába az anyagi gazdagság, ha a lélekben szegénység uralkodik, vagy az egészséggel nincs rendben valami. Ha van pénzünk, talán könnyebben bejuthatunk egyes magánrendelésekre. Mégis meghalnak a gazdagok is, mert a betegség, vagy a baleset nem válogat az anyagiak szerint. Ettől függetlenül és ennek tudatában hajtjuk magunkat, hogy minél több pénzünk legyen, mert a terveink megvalósításának egyik nagy függvénye annak mennyisége. Csak nehogy úgy járjunk, hogy addig hajhásszuk a pénzt, hogy mire összegyűlne a cél megvalósításához szükséges összeg, valami egészen más tényező megakadályozza ezt. Márpedig könnyen lehet, hogy bekövetkezik valami váratlan.

Ennek tudatában is hatalmas motivációt jelent a pénz. Habár a munkaválasztás során igyekszünk olyat keresni, amit szeretünk, hogy ne legyenek a mindennapok kínlódósok, az is csak egy plusz adalék ahhoz, hogy jobban keressünk. A tanulás, az önfejlesztés célja is leginkább a ranglétrán egyre feljebb kerülni, bejutni egy jó munkahelyre. Még hogy mi hajtjuk a pénzt? Úgy tűnik, hogy a pénz hajt minket. Van azonban az a lélektani határ, amikor a szervezet vagy a lélek, vagy ezek együtt jelzik, hogy elég a hajhászásból! Egy ponton túl igazán értelmet nyer a mondás: a pénz nem minden.

Az a legnagyobb baj vele, hogy míg annak gyűjtésével foglalkozunk, telik az idő. Bizony pénzen nem tudunk időt vásárolni, egy percet sem.

Az életünkben vannak olyan jelentős állomások, amelyek megállásra késztetnek. Amíg állunk, gondolkodhatunk, hogy miért jutottunk oda. Jó az életünk? Szeretjük, amiben vagyunk? Főleg a negatív történések világítanak rá arra, hogy a pénz mennyire nagy úr, vagy pont az ellenkezője: szinte semmit nem ér.

Azt is tapasztalhattuk már, hogy mennyire kevéske kell ahhoz, hogy az ember napja jobb legyen. Bármilyen anyagias világban is élünk, olyan apróságnak is örülünk, mint egy kedves mosoly egy idegentől, egy aprócska segítség valakitől, egy köszönöm, egy szerelmes pillantás, egy gyönyörű virágban való elmerengés, a kedvenc dalunk hallgatás és még hosszasan lehetne sorolni.

Érezted már úgy, hogy valamire türelmetlenül vágytál és valami miatt nemhogy közelebb kerültél volna ahhoz, szinte már a távolodást tapasztaltad? Nos, a pénzzel is állhatunk így. Hiába dolgozunk és viszünk haza fizetést, a vágyaink eléréséhez nem mindig elegendő. Sokkal nagyobb érték, ha az apróságoknak képesek vagyunk örülni és találunk olyan motivációt, amely az anyagiaktól független, vagy legalábbis mellékes.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)