Jump to content

Egyedül nem megy, de nem is szégyen szakszerű segítséget kérni

2022. 07. 18. 19:00

Az elhízás sokakat érintő probléma. Annyira gyakori, hogy népbetegséggé vélt és komoly egészségügyi vonzatai vannak.

A mozgásszegény életmód, a túlevés következtében jelentkező túlsúly természetesen esztétikailag sem ideális, de sokkal nagyobb problémát jelent, amit az egészséggel és a lélekkel művel. Az elhízás következményeként jelentkező betegségek mellett akár a lelki bajokkal is szembe kell néznie, aki nem tudja kordában tartani a kilókat. Igazi mókuskerék ez, amelyből nehéz kiszállni, de nem lehetetlen. Ehhez azonban egymagunk, önmagunk kevesek lehetünk.

A mai világban már egyáltalán nem szégyen segítségért folyamodni. Képzett szakemberekkel sokkal könnyebben találhatjuk a megoldást mindenféle lelki gondjainkra. Kiderülhet, hogy az elhízás oka lehet egy régi, fel nem dolgozott trauma. Ugyanakkor a fogyásban is segíthet pszichológus.

Persze nem úgy kell elképzelni, hogy a pszichológussal szembe állva (vagy ülve), együtt végezzük a különböző gyakorlatokat. A fizikai megterhelés helyett a lélek tornájában segíthet. Az elhízás mókuskereke abban áll, hogy túlsúlyt felszedni nem is olyan nehéz és sok időre sincs szükség, hogy jócskán felfelé kússzon a mérlegen a szám. Ugyanakkor leadni sokkal nehezebb. Ha pedig rádöbbenünk arra, hogy árnyéka vagyunk önmagunknak és még csak nem is érezzük jól magunkat a saját bőrünkben, az kihatással van a hangulatunkra. Kezd nem tetszeni az, amit a tükörben látunk, de ha gyengék vagyunk a feleslegtől való megszabaduláshoz, akkor az kihatással lesz az önértékelésünkre. Lehet, hogy ez a stressz a falási rohamok számát növeli meg, és csak még súlyosabbá válunk.

Ha elhatározzuk, hogy meg szeretnénk szabadulni a súlyfeleslegtől, már fél siker. Önmagában mégis édeskevés. A diéta és a mozgás együttese, az életmódváltás hozhat eredményt, de nem akkor, ha nagy az érzelmi stressz. Ebben az esetben eltűnhet a motiváció még akkor is, ha tudjuk, hogy az életminőség javítása érdekében csak ez a járható út. Van, hogy egyedül ezt az utat nem lehet végig járni, és ilyenkor segíthet egy pszichológus. Ő lehet az a hiányzó láncszem, amely felszabadít bennünk blokkokat, kiiktat, rávilágít tényekre.

Kis elhízás mellett is jelentkezhetnek problémák az önértékelésben, de a nagy súlyfelesleggel élők nagy százalékánál beigazolódott, hogy valamilyen pszichológiai probléma áll az elhízás mögött. Visszatérünk újból a már említett mókuskerékhez. Vannak ugyanis, akik bármilyen gondjukat úgy igyekeznek átvészelni, hogy esznek. Az étel finom, jó időtöltés az evés és az ételek sosem hagyják el őket, nem ellenkeznek, nem mondanak nemet, nem csalják meg őket. Vagyis megbízható „partner”. Egy nagyobb fogyás után is könnyen visszaeshetnek a gödörbe, akár új pszichológiai tünetek formájában.

Egy pszichológus abban segíthet, hogy közösen feltárják a probléma gyökerét: milyen az illető életmódja, étkezési szokásai, mennyire stresszes az élete, azt hogyan vezeti le stb. Egy pszichológus pontosan olyan, mint az étel: elfogadja a pácienst, empatikus, nem hagyja cserben. emellett segít feltárni azt a mélyen gyökerező gondot, amiről talán az elhízott személy sem tud, azaz elnyom magában. Ha megvan a probléma, a megoldás, a feloldás is könnyebb.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)