Jump to content

Váljon napi szokássá a közös étkezés!

2023. 01. 13. 19:00

Véget ért a karácsonyi jövés-menés, ami azt jelenti, hogy ezzel véget ért a közös étkezés is?

A legtöbb családban hagyománya van annak, hogy ünnepekkor, különleges alkalmakkor összegyűlnek és általában egy közös étkezés mellett ünnepelnek, beszélgetnek. Ilyenkor az egész család együtt van és nem vitás, hogy mindenki az asztalhoz ül. Jóllehet, a mindennapokban ez a kép fel sem tűnik, se reggel, se este.

Mindenki teszi a dolgát. A gyerekek óvodában, iskolában vannak, a felnőttek dolgoznak. Hétköznaponként csak a reggeli és a vacsora közös elfogyasztása lenne megvalósítható, de sokak esetében még ez sem mondható el. Más a munkabeosztás, valamelyik felnőtt már nagyon korán indul dolgozni, a gyerekek nem éhesek rögtön ébredés után, vagy épp a vacsorát nem tudják közösen elfogyasztani, mert valaki nincs jelen.

A következetes és a hagyományokat tartó családokban igyekeznek megvalósítani legalább egy olyan alkalmat a nap folyamán, amikor az egész család együtt van és tudnak beszélgetni. Talán a vacsora erre a legalkalmasabb.

Enni kell, hiszen az a túlélés kulcsa, de tesszük ezt azért is, mert élvezzük az ízeket, az illatokat, az ételek látványát. De azt is tapasztalhattuk már, hogy egyedül enni nem a legélvezetesebb, még akkor sem, ha ínycsiklandozó falatok vesznek körül.

A közös étkezés nemcsak azt jelenti, hogy egyszer kell az asztalt megteríteni és annak végeztével elpakolni – habár kétségtelenül előnyösebb -, de még fontosabb a család dinamikájának megtartása miatt. Mivel mindenki rohan és elfoglalt, így az esti időszak az, amikor lecsihad a tettvágy és helyét a megérdemelt pihenés veszi át. Amikor együtt ül le a család vacsorázni, akkor azon túl, hogy hozzájutnak plusz energiához, még a mentális egészségüket is „táplálják”.

Úgy is mondhatnánk, hogy a közös étkezések a minőségi együtt töltött időt is jelent, amely jót tesz az ember lelkének. Étkezés közben át lehet beszélni az aznap történteket, fel lehet idézni a múltból emlékeket, de a jövő tervezése is megtörténhet.

Amikor egy család együtt ül az asztalhoz, akkor a gyermek ilyen jellegű szocializációja is zajlik. Azaz ez lesz számára a természetes, a legalább egy családi étkezés, amely közelebb hozza a családtagokat és az étkezési szokásokat is pozitívan alakítja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)