Jump to content

Kényszerítsd az agyadat a nyugalomra!

2023. 01. 29. 19:00

Csendesedj el! Ez nem az a tanári utasítás, amelyet a diákok kapnak egy-egy tanóra keretein belül. Ez az a jó tanács, amelyet gyakorta hallunk, csak épp azt nem mondják meg, hogy azt hogyan csináljuk.

Modern életünk velejárója a több fronton való megfelelés és az az által kiváltott feszültség. Szinte biztos, hogy nem ússzuk meg, hogy valami fel ne mérgeljen és még a legjobb feszültségoldás – legyen az sport, olvasás, meditáció, bármi – ellenére is dolgozik az agyunk.

Bizony, érezted azt, hogy annyira magas benned a stressz, hogy az rátelepedett az életedre? Mindenképp meg szeretnénk ettől szabadulni, de mégis hogyan?

Az addig rendben van, hogy mellőzni kellene a rossz, a lefelé húzó gondolatokat, de olyan élethelyzetben nehéz ezt megtenni, amikor az ember úgy érzi, hogy még az ág is húzza. Azonban azt is tapasztalhattuk már, hogy a stressz és az állandó aggódás annyira mozgásban tartja az elménket, hogy a pihenésbe is beleavatkozik, vagyis még az alvás hossza és minősége is megromolhat.

Minden bizonnyal te is voltál már annyira lestrapált helyzetben, hogy az agyad is állandóan kattogott. Még elalváskor is. Márpedig, ha sikerül lecsendesíteni, az egészségesebb és hosszabb életet is adhat neked. Egy protein segítségével képes a testünk elnyomni az agyi aktivitást, vagyis kikapcsolni az agyat.

Ahhoz, hogy ezt te magad elérd az első fontos lépés, hogy felismerd: stresszes vagy. Ez számos jellel megnyilvánulhat, de ismered már magad annyira, hogy ezeket felfedezd magadon. A felismerés már fél siker.

Ez azt is jelenti, hogy egyre tudatosabban bánsz a testeddel és jobban megfigyeled, hogy mi és miért történik. Mi váltja ki benned a feszültséget? Min kattog az agyad? Miért? Van-e ráhatásod vagy sem? Ez a fajta tudatosság arra is lehetőséget ad, hogy ha érzed magadon a stressz jeleit, akkor annak megálljt parancsolj.

Az egyik lecsendesedés módja az, hogy nem generálsz magad körül semmilyen ingert. Vagyis nem csinálsz semmi olyat, ami hangot ad ki és nyugalomba helyezed magad. Gyerekkorunkban a legutálatosabb dolog az unatkozás volt. Felnőttként viszont erre nincs lehetőségünk sok esetben, vagy ha mégis lenne, akkor gyorsan megpróbáljuk kitölteni az űrt. Most pedig arra buzdítunk, hogy szándékosan unatkozz kicsit. Csak te és senki, semmi más.

A relaxáló feladatok, a meditáció is egy jól járható útja annak, hogy lecsendesedésre kényszerítsd magadat, a gondolataidat. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor kérj segítséget erre szakavatott személytől, de megpróbálhatod az interneten elérhető irányított meditációkat is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)