Jump to content

Talán még sosem volt ekkora szerepe a spórolásnak – Kezdj bele!

2023. 02. 06. 19:00

Nehéz időket élünk. Nem elég, hogy megküzdöttünk a Coviddal és annak járulékos hatásaival, most a gazdasági helyzet nem kecsegtet semmi jóval. Nem is lehet aktuálisabb, hogy megfékezzük a kiadásainkat.

Ha eddig nem kellett a körmünkre nézni a kiadásink és a vásárlásaink miatt, most talán még azok is megteszik, akik az átlagosnál jobban keresnek. Míg a bérek nem emelkedtek, addig mindennek jócskán nőtt az ára.

Fontos, hogy tudatosok legyünk pénzügyeinkben. Ki, ha nem mi? Már csak az a kérdés, hogy ezt hogyan tegyük, ha eddig nem volt szükség erre?

Ahhoz, hogy kordában tudd tartani a pénzügyeidet, tisztában kell lenni azzal. Vagyis tudnod kell, hogy mennyi pénz jön be havonta. Ez a limit megszabja, hogy mennyit költhetsz. Egy jó telefonos applikáció könnyű segítséged lehet abban, hogy naprakész legyél. Ha nem akarsz a telefonon pötyögni, akkor vezess be egy füzetet, amire a kiadásaidat jegyzed fel. Bármelyik eszközt hívod segítségül, azt következetesen, minden vásárlás után meg kell tenned, hogy tisztán lásd a kiadásokat.

Már amikor feljegyzed a vásárolt tételeket és azok összegeit, akkor látni fogod, hogy mire van ténylegesen szükség és mit gondoltál túl. Egy-egy bevásárlás előtt amúgy is érdemes szétnézni otthon, hogy olyan terméket ne vegyél meg, ami van készleten. Intézd úgy, hogy előre gondoltan és megtervezetten összeállítod a saját étlapodat és amit csak tudsz, egy vásárlással szerezz be. Ha eddig rendeltél magadnak ebédet a munkahelyedre, akkor most próbáld meg úgy, hogy saját magad készítette ételt viszel. Nemcsak biztosan tudod, hogy mi kerül eléd, de még spórolhatsz is.

Élj a kuponokkal, a pontgyűjtő akciókkal, kártyákkal. Figyelj oda a leárazásokra, mert lényegesen olcsóbban hozzájuthatsz termékekhez.

Törekedj az akciós termékek beszerzésére. Gondold végig, hogy mi az, amit tényleg el fogsz fogyasztani, fel fogsz használni. Ne tárolj túl sok olyan árucikket, amely hamar megromlik.

Sokan orvosolják úgy egy rossz napjukat, hogy vásárolnak maguknak valamit. Ha azonban a megtakarításon van a hangsúly, akkor ez ki kell iktatni az életedből. Általában ilyenkor olyan terméket vásárol az ember, amire nincs is szüksége, csak így akarja megvigasztalni vagy jutalmazni magát.

Amennyiben lehetőséged van, használd minél többet a kerékpárt, mint közlekedési eszközt és ha ügyesen szervezed a napodat, akkor a gyaloglás is szóba jöhet. Nemcsak a pénztárcádat kíméled így, de a környezetedet és az egészségedet is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)