Jump to content

Indulj el egy úton, mondjuk az önmegvalósításén

2023. 02. 21. 19:00

Légy önmagad! Álmodj nagyot és valósítsd azt meg! Mennyire hangzatos szavak ezek, de hogy induljunk el ezen az úton?

Az önmegvalósítást hajlamosak sokan egy kalap alá venni azzal, hogy valaki sikeres és elégedett a munkájában, ez persze magával vonzza azt is, hogy gazdag, vagy legalábbis jól keres. Csakhogy attól, mert valaki ki tud teljesedni és megtalálja a számítását a világban, korántsem biztos, hogy dúskál az anyagi javakban. Még csak az sem biztos, hogy teljesen elégedett a munkájával. Az már más kérdés, hogy önmagát jobban megismerve igyekszik megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek között sokkal jobban érzi magát fizikailag és mentálisan is.

Szabályokat betartva éljük mindennapjainkat. Ezeket akár mi magunk is meghatározhatjuk az életünkben és persze sok olyan van, amely kultúránkból, neveltetésünkből adódik. Elérkezhet az a pont, amikor olyan teherként élünk meg minden ilyen ránk aggatott és betartatott szabályt, ami szorít, feszít és merevvé teszi az életünket. Nem arról van szó, hogy merőben ellentétesen teszünk, mint ahogy azt elvárnánk tőlünk, de néha igenis jó olyan módon megélni a pillanatokat, ahogyan azt mi szeretnénk.

Ehhez az szükséges, hogy legyenek saját és motiváló céljaink. Ha valamit nagyon akarunk, arra keressük a megoldást akkor is, ha akadályok merülnek fel. Amíg a célunk felé haladunk, egy olyan utat járhatunk be, amely még akkor is örömmel és boldogsággal tölt el, ha számos megpróbáltatás elé állít. Mégis, ez a saját akaratunk, döntésünk. Ha valami nem sikerül, akkor azért csak magunkat okolhatjuk és persze okulhatunk belőle. Ha rádöbbenünk, hogy mi az, aminek elérése örömmel töltene el, és úgy érezzük, hogy az életünk célja, mozgatórugója, akkor a feladatok elvégzését is nagyobb vehemenciával végezzük. Úgy érezzük, hogy ez az, ennek van értelme, erre vágyunk.

Az önmegvalósítás lényege tehát nem az, hogy olyat csináljunk, ami divatos, vagy ami másnak tetszik. Rólunk van szó, azaz a cél, hogy magunkra találjunk abban a tevékenységben. Ez nagyon sokféle lehet. Ha megfogalmaztuk a vágyunkat, akkor elindulni, vagy legalább feltérképezni a terepet is könnyebb, hogyan jussunk el a megvalósításig. És még ha elsőre jónak is tűnik egy ötlet, út közben kiderülhet, hogy lehetetlen küldetésre vállalkoztunk. Ez is egy tanítás, ami nem STOP tábla, csak terelő, hogy nem a jó utat választottuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)