Jump to content

Ha szeretjük egymást, akkor miért bántunk?

2023. 03. 08. 19:00

Hallottunk már olyan történetekről, vagy a környezetünkben, esetleg a saját életünkben is tapasztaltuk, hogy a szerelmesek egymásnak zördülnek. Nem is akárhogyan.

A heves vérmérsékletű párok, vagyis az amolyan „két dudás egy csárdában” stílust képviselők között akár napi szintű lehet a csatározás, de ez csak a szavak szintjén ölt valóságot. Azután pedig édes a békülés. Mégis a médiában sokat hallani és olvasni olyan párokról, akik tettlegességig viszik a vitáikat. Elgondolkodtató, hogy mégis mi visz rá ilyen cselekedetre olyanokat, akik egykor szerették egymást? Vagy épp a szeretet?

Mondják, hogy azokat szoktuk bántani, akik nem érdemlik és akik a közvetlen közelünkben vannak. Így a családtagjaink, akár a párunk megsínyli a rossz napunkat. Azonban egy-egy ilyen pillanatban olyan sértő szavakat tudunk kiejteni, hogy a másik szívén fájó és lassan gyógyuló sebek maradnak utánuk. A legnagyobb baj, hogy sokszor olyan érzékeny ponton találjuk el a szerettünket, amely különösen fájdalmat okoz számára.

Életünk tele van buktatókkal, nehézségekkel a sok-sok boldogság mellett. Már gyermekkorunkból is hozhatunk olyan fájdalmakat, amelyeket mélyen eltemettünk magunkban és ugyan nem gondolunk rájuk (nem is akarunk, ezért eltemetjük azokat), de attól még ott vannak. Mintha csak arra várnának, hogy mikor tudnak a felszínre szökni és újra kiélni magukat. egy-egy nézeteltérés, vita úgy ránthatja elő ezeket, mintha a zsebünkből vennénk elő.

És igen, a fájdalom, a frusztráció vagy a szorongás az, ami kinyitja a szelencét és szabadjára engedi ezeket az elfojtott érzéseket.

Legideálisabb esetben a párok közös élete szerelemmel és boldogsággal indul. Sok minden befolyásolja azt, hogy ezt az érzést meddig és milyen szinten tudják tartani. Csakhogy ebbe sok minden bele is rondíthat és akkor feltűnnek a veszekedések. Aztán csend következik, de az is lehet, hogy egyre gyakoribbá válnak a viták és ezekből minél több van, annál mélyebbről hívogatja elő az elnyomott sérelmeket, gondolatokat, fájdalmakat. Általában ez adok-kapok helyzet. Azaz óhatatlanul védekező pozícióba áll a másik fél is, és ő is zúdítani kezdi ránk a fájó megjegyzéseket.

Mindezek hátterében a megélhetés, a kapcsolatban való kétségek, egy harmadik személy vélhető feltűnése is fokozhatja a félelmeket, amely a közös jövőt rendítheti meg. A mély beszélgetések, az önismeret és a másik ismerete azonban segíthet abban, hogy tisztában legyünk a saját és a párunk szavával.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)