Jump to content

Még mindig vagy már megint: szingli lettél?!

2023. 03. 13. 19:00

Szingli. Egy életforma, egy bélyeg és a fellélegzés módja is lehet egy hosszú és fullasztó kapcsolat után. Ki és hogy éli meg azt, hogy nincs párja…

Nem kell mindenkit sajnálni, aki párkapcsolat nélkül éli életét. Nem láthatunk bele ugyanis mások életébe, legalábbis teljes mélységig biztos nem. Az egyedüllét lehet felszabadító, a lelket gyógyító állapot. Vagyis amikor a rossz kapcsolatból kilépve újra megpróbálja önmagát felépíteni valaki. Aztán az sem mindegy, hogy a szakítás melyik oldalán állunk. Ha ugyanis mi vagyunk azok, akiket elhagytak és az váratlanul, fájdalmasan ért, akkor a sebek gyógyulása is talán hosszadalmasabb feladat. A komoly csalódások után ráadásul még az önbizalmunk és a másokba vetett hitünk is meginoghat. Természetes hát, ha egy csúnya szakítás után összetörünk, és a gyógyulás ideje tovább tart. Ebben a helyzetben talán nem is vágyik az ember újabb kapcsolatra, de eljön annak is az ideje.

Minél több a csalódás, annál inkább elbizonytalanodhatunk. Ha megérettünk arra, hogy újabb párkapcsolatot létesítsünk, akkor könnyen lehet, hogy a lápként működő szingliség nem akar engedni. Ilyenkor több kérdést feltehetünk magunknak: Megint kezdjem előröl az ismerkedést? Alkalmas vagyok egy új kapcsolatra? Miért választana engem? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mocoroghatnak az agyunkban és ha nem vagyunk elég erősek, akkor bizony az ingoványban ragadunk.

Kell valami vagy valaki, aki kellő lökést ad az önértékelésünknek. Adhat ihletet és lendületet akár egy könyv, egy film, sorstársakkal való beszélgetés, egy helyes ismeretlen kedves gesztusa, a barátok motivációja. Bármi lehet az, ami segít abban, hogy megrázzuk magunkat és a sebgyógyulást azzal segítjük, ha kilépünk újra a fényre, a levegőre, az emberek közé.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy a múltat meggyászoljuk. Ez a fájdalmas folyamat az, amikor teljesen felesleges erőltetni az ismerkedést. Ilyenkor érdemes a jóakaróinkat (családtagok, barátok, munkatársak) is leállítani, hogy a lehetséges partnerek keresésével álljanak le. Időt kell ugyanis hagyni a szívnek és a léleknek, hogy átértékelhesse az elmúlt időszakot. Ehhez jól jön a csend és a nyugalom. Persze nem azt jelenti, hogy zárkózzunk el a világtól, de ha minél hamarabb szeretnénk túllépni a nehézségeken, akkor azt először magunkban kell rendeznünk. Ha kihagyjuk ezt a lépést, a későbbi kapcsolatainkba is bevisszük ezeket a sérelmeket és fájdalmakat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)