Jump to content

Az önsegítés nem a könyvekben rejlik, hanem magunkban

2023. 05. 07. 19:00

Abban a korban élünk, hogy az internet már szinte minden otthonba beköltözött és számos ponton megkönnyíti az életünket.

Mi teszel, ha van egy kérdésed és nem tudod arra a választ? Valószínűleg a telefonod után nyúlsz és csak bepötyögöd a kérdésedet a böngészőben, aztán várod a válaszokat. Egyszerre több vagy akár özön választ kaphatsz, amelyből kiválogatod a számodra tetszetőst, hiteleset. Megvan ennek a gyorsaságnak a veszélye is, hiszen könnyen lehet, hogy nem tudod helyesen felmérni a kapott információ létjogosultságát, érvényességét és hitelességét. Így aztán nagyon félre is tájékozódhatsz.

Ott vannak a könyvek! Azok megbízható forrásként adhatnak neked segítséget. Ha úgy érezzük, hogy segítségre van szükségünk, de nincs senki, akitől segítséget kérhetnénk vagy nem akarunk senkit a nyűgünkkel zavarni, akkor megoldást kínálhatnak az önsegítő könyvek. Ezekben számos jó tanácsot találhatunk, hogyan lépjünk túl a nehézségeken, hogyan szeressük és találjuk meg önmagunkat és még sorolhatnánk. Széles a választék a segítséget adó könyvek terén, de senki ne gondolja, hogy ha ezekből egy könyvtárra valót megvásárol és végig olvassa azokat, akkor megszűnnek a problémák. Ha az olvasás mögött nincs cselekvés, akkor ezek a könyvek sem érnek semmit.

Életünk során számos nehézséggel találjuk szembe magunkat. A problémák megoldásra várnak és ha nem mástól várjuk a csodát, az a saját fejlődésünket is szolgálja. Még akkor is, ha az fájdalommal, veszteséggel is jár. Ha jókor veszünk kezünkbe egy önsegítő vagy fejlesztő könyvet és a benne olvasottakat a javunkra tudunk felhasználni, akkor volt értelme megvásárolni a könyvet. Önmagában az olvasás azonban nem fog megoldást kínálni.

Az önsegítő könyvek íróinak komoly munkája van abban, hogy egy könyvanyag összeálljon, megszülessen. Kár lenne azt gondolni, hogy a megvásárlásukkal megoldottunk mindent. Igen, van olyan, akinek megoldást adhatnak, de az azt jelenti, hogy az illető tesz is azért, hogy megváltozzon az élete, hogy fejlődjön. Van azonban, amikor mindez nem segít.

Mindenki számára ismerős sorok: Legyél önmagad! Engedd el! Add ki magadból a feszültséget! A hangzatos szavak akár önsegítő könyvek címei is lehetnének, de a hangzatosság mögött nem biztos, hogy útmutatást ad annak kivitelezésében. Sőt, olykor annyira sok információt tartalmaznak az ilyen jellegű könyvek, hogy megtelítik az embert.

Ha elharapódzott egy probléma, akkor fordulhatunk a könyvekhez segítség gyanánt, de elképzelhető, hogy csak rontanak a helyzeten és a szakember felkeresése nem kerülhető el. Aki ezt képes felismerni, az már jobb úton van az önismeret és önsegítés felé, mintha becsukja a könyvet és várja a csodát.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)