Jump to content

Nem a világ fordult ki önmagából, hanem veled van a gond?

2023. 06. 11. 19:00

Úgy érzed, hogy zavar minden és mindenki? Lehet, hogy nem másokkal és nem a környezeteddel van gond, hanem te vagy a kelleténél feszültebb. Ez nem mehet így sokáig. Tegyél ellene!

Az érthető, hogy zaklatott és türelmetlen vagy. Mindannyian szerepeknek kell megfelelnünk, mindannyiunkra sok és többféle teher nehezedik. A stressz tehát életünk része, attól megszabadulni nem vagy alig tudunk, de a feszült érzések kezelése fontos a jóllétünk és mentális egészségünk szempontjából.

 

A problémák ugyan nem oldódnak meg, ha az alábbi módszereket alkalmazod, de az biztosan mondható, hogy legalább enyhíteni a feszültséget és megtalálni a nyugalmat:

Lélegezz mélyen

Amikor érzed, hogy feszült vagy, állj meg egy pillanatra, és lassan mély lélegzetet véve fújd ki. Próbáld meg koncentrálni a lélegzetedre, és lassan fújd ki a stresszt és feszültséget.

Relaxáció, meditáció

Keresd meg azokat a relaxációs technikákat, amelyek a legjobban segítenek neked. Ezek lehetnek például a progresszív izomlazítás, a meditáció, a jóga vagy akár a masszázs. Próbáld ki ezeket a módszereket rendszeresen, hogy megteremtsd a nyugodt és pihentető időt magadnak.

Aktív és rendszeres mozgás

A testmozgás nagyszerű módja annak, hogy levezesd a stresszt és feszültséget. Találj olyan mozgásformát, ami tetszik neked, legyen az séta, futás, úszás vagy bármilyen más tevékenység. A rendszeres testmozgás segít felszabadítani az endorfinokat, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt.

Egészségtudatos életmód

Fontos, hogy ápoljuk a testünket és gondoskodjunk róla megfelelő módon. Figyelj a megfelelő táplálkozásra, igyál elegendő vizet, és aludj eleget. Az egészséges életmód segít fenntartani az energiaszintet és növeli a stressztűrő képességet.

 

Stresszkezelési technikák

Mindenki más módon reagál a stresszre és talál megküzdési mechanizmusokat. Próbáld meg azokat a tevékenységeket, amelyek segítenek neked a stressz enyhítésében. Ez lehet például a zenét hallgatni, olvasni, hobbi tevékenységet végezni vagy barátokkal találkozni. Keresd meg azokat a tevékenységeket, amelyek számodra nyugalmat és örömöt jelentenek.

Kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy a stressz és feszültség nehezen kezelhető annak ellenére, hogy a fentiekből akár többet is alkalmazol, akkor kérd szakember segítségét. Nem, egyáltalán nem szégyen, sőt a tudatosság, a probléma felismerését mutatja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)