Jump to content

Ne csak lógasd a lábad, hanem figyelj oda rá, ha fáj

2023. 07. 09. 19:00

Egyre gyakrabban tapasztalod, hogy a dolgos napok után fájnak a lábaid? Sokat ülsz vagy sokat állsz? Mindenképp gondoskodni kell a fontos végtagokról.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli. Ha valamilyen egészségügyi problémánk van, azt pedig sokkal nyűgösebben élhetjük meg akkor is, ha nem a világ vége.

Nap végére lehet azt érezzük, hogy „leszakadnak” a lábaink. Az ülő vagy álló munka a melegben még megterhelőbbé válik, de a sok jövés-menés is rosszul eshet a lábainknak.

Ha te is azt tapasztalod, hogy a lábaid egyre inkább fájnak, figyelj oda ezekre:

Hazaérve első dolgod az legyen, hogy lerúgod a lábaidról a cipőket, ülj le és rakd fel a lábaidat. A lényeg, hogy szüntesd meg a lábakra nehezedő nyomást és ez segít a végtagok vérkeringésének javításában. Ugyancsak jól jön, pláne így kánikula idején, ha hideg-meleg váltott borogatást alkalmazol. A hideg jóleső érzése mellett csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, a meleg pedig javítja a láb vérkeringését és ellazítja az izmokat.

Muszáj magadra szánnod időt, ha egyre gyakorta küzdesz a lábfájdalommal. Kapcsold be a televíziót, vagy vegyél egy könyvet a kezedbe és amíg így teszel, vegyél egy lábfürdőt, amely ellazítja az izmaidat. Adhatsz hozzá illóolajat, majd utána masszírozd át a végtagokat. De meg is tornáztathatod a lábaidat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak lábbujjhegyen, pipiskedve járkálj kicsit, vagy körözz a bokáddal. Ezek mindegyike segít a fáradt lábakat megnyugtatni. Amíg így teszel, addig is magaddal foglalkozol.

 

Kíméld magad!

Ha a lábfájás napról-napra kínoz a nyári melegben, akkor különösen oda kell figyelned néhány dologra:

Viselj kényelmes cipőket. Nemcsak azért, hogy ne törje fel a lábadat, hanem azért, mert ha túl szűk, túl kicsi, túl magas, túl…, akkor tovább növeled a fájdalom esélyét és ez az egész napodat befolyásolhatja.

Ám még a legkényelmesebb cipőben is fájhat a lábad, ha abba beleizzad és csúszkál a lábad benne. Ezért alkalmazz izzadásgátló lábápoló termékeket. Nemcsak az izzadást gátolják meg, de semlegesítik a szagokat és hidratálnak is.

Ha tartósan ülni vagy állni kell a munkahelyeden, akkor iktass be szüneteket, amikor néhány tornagyakorlattal mozgásba lendítheted a végtagjaidat és helyreállíthatod a vérkeringést.

Nyáron alapvető, hogy sokkal több folyadékot fogyasztunk, de ha fájnak a lábaid, akkor ez még fokozottabban igaz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)