Jump to content

Ha másképp nem megy, igyál így!

2023. 07. 29. 19:00

Ha nyár, akkor nyaralás, minden, ami hideg. A folyadékpótlás persze elmaradhatatlan, de még így is nehéz elfogyasztanod azt a mennyiséget, amely ilyenkor javasolt?

Télen nem veszít annyi folyadékot a szervezet a verejtékezéssel, éppen ezért egyeseknek nehezebb odafigyelni arra, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot bevigyék. Nyáron nagyobb az esélye annak, hogy jobban odafigyelünk a folyadékpótlásra. Pláne, ha igazi tikkasztó hőséget élünk meg. De még így is vannak olyanok, akiknek ez gondot okoz. Márpedig ez nem más, mint a tudatosság hiánya.

Az már egy hatalmas lépés, ha valaki felismeri: hőség idején is keveset iszik. Amennyiben ez rád is jellemző, akkor viszont az agyat és a cselekvéseket kell átprogramoznod. Hogyan valósítsd ezt meg?

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy rászoktasd magad a folyadékivásra az, hogy mindig lesz nálad egy palack, teli vízzel. A palack arra is felhívja a figyelmed, hogy ideje innod. Ha csak néhány kortyot is fogyasztasz, ha a másfél liternyi víz már délelőtt elfogy, az azt mutatja, hogy odafigyelsz magadra.

Ha palack jelenléte nem elég ahhoz, hogy tudomást vegyél az ivás fontosságáról, akkor azonban muszáj drasztikusabb megoldáshoz nyúlni. A telefonod valószínűleg mindig nálad van, így írj magadnak emlékeztetőket. Naponta többet is beállíthatsz. Így már sokkal nagyobb annak az esélye, hogy a palack nemcsak mellett van, de iszol is belőle.

A nyár a szórakozás, pihenés ideje. Ahhoz, hogy a folyadékpótlással is kényeztesd magad, készíts extra italokat magadnak. A víz mellett nagyon jó lehet, ha olyanokat is fogyasztasz, mint a gyümölcsös smoothie-k, de a hűtött limonádé vagy tea is változatosságot eredményez.

Nyáron a folyadékfogyasztás a téli sokszorosát jelenti. Ha ezt nehezen tudod teljesíteni még akkor is, ha odafigyelsz magadra, akkor próbálkozz meg azzal is, hogy étkezések előtt, közben és után is iszol. Ezt alkalmazhatod akkor is, ha úgy érzed, hogy éhes vagy. Az agyunk ugyanis jeleket küld, hogy valamilyen hiányban szenved, de sokszor azt tévesen értelmezzük. Ha tehát éhesnek érzed magad, de még jóval a főétkezések előtt jársz időben, akkor igyál. Lehet, hogy csak szomjas vagy.

A kánikulában előfordul, hogy nem is érzed magad éhesnek, csak szomjasnak. Ez viszont nem gond. Ha egy nap semmit sem eszel, de sok folyadékot viszel be, azzal jót teszel a szervezetednek.

Arra azért ügyelj, hogy ne utáld meg a vizet és úgy általában az ivást, vagyis tedd azt vonzóvá. Használj számodra kedves palackot, poharat. Hűtsd le kellően.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)