Jump to content

Nem vallod magad kreatívnak? Azt te csak hiszed!

2023. 08. 23. 19:00

Nem vagyok valami kreatív. Nemcsak magamról mondom ezt, de számos emberrel találkozva jutunk el arra a végkövetkeztetésre, hogy a pálcikaembernél leragadtunk, ami a rajztudásunkat illeti. És persze más, kreatív tevékenységben sem mutatunk nagyot.

Negyven pluszosan eszembe jutott, hogy milyen jó volt, amikor anyukámmal nekiültünk és horgoltunk, kötöttünk. Akkoriban az volt anyukám fő esti tevékenysége. Készített ő mindent. Én pedig kedvet kaptam és lestem mit és hogyan kell. Eltelt 30 év és az internetnek hála szembe jött velem egy horgolós videó, amelyben egy szép táska készült el rövid idő alatt. Beugrottak az emlékek és bevásároltam. Nem volt hiába való cselekedet, mert egy szép és formás kis válltáskát kreáltam könnyen, a munka minden mozzanatát élvezve.

Tovább gondoltam. Ha ilyen ügyesen horgolok, lehet, hogy rajzolni, festeni is tudnék, csak nem vagyok elég magabiztos. Vajon lehet fejleszteni a kreatív énünket vagy az egy velünk született tehetség, amely vagy létezik vagy nem?

A kreativitás szerencsére fejleszthető, méghozzá többféleképpen. Az egyik nagyon jó módja ennek, ha igyekszel a megszokottságot magad mögött hagyni legalább kis időre és keresel olyan új lehetőségeket, élményeket, amelyek elnyerik a tetszésedet. Mindezek új inspirációval, ötlettel és lehetőséggel kínálnak meg, amelyeket te hasznosíthatsz. Vagyis nagyon fontos, hogy merj változtatni, merj belefogni, kipróbálni újdonságokat.

Hasznos lenne, ha saját magadnak is megfogalmaznád, hogy mi tetszik nagyon, miben próbálnád ki magad. Tegyél fel magadnak kérdéseket és próbálj is válaszolni, mert mindezek által közelebb kerülsz ahhoz, hogy agyadban új ötletek szülessenek, amelyek megvalósítására igényed lesz.

A relaxálás és a meditáció is közelebb vihet ahhoz, hogy bátorságot vegyél magadon és kipróbálj olyan területeket is, amelyekben azt hiszed, hogy nem vagy ügyes, kreatív.

Amennyiben mégsem jön veled szembe semmilyen jó ötlet, akkor élj olyan lehetőségekkel, amelyek adottak. Színezz felnőttszínezőt, de elég, ha csak leülsz rajzolni és hagyod magadból felbukkani a vonalakat, formákat.

Jó megoldás lehet, ha az agyat bírod arra rá, hogy rájöjjön, mi is okozna örömet. Ezért keress fel megnyugtató vagy épp pezsgő helyeket, ahonnan inspirációkat gyűjthetsz. Mindezt megteheted a barátaiddal közösen, és később akár az alkotás öröme is lehet közös élmény.

Ha ki szeretnéd magad próbálni valamiben, arra időt kell szánni, ezért tűzz ki egy időintervallumot, amikor csakis azzal foglalkozol.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)