Jump to content

Hideg van és depis? Ez az oka

2023. 10. 15. 19:00

A hideg évszakok gyakran kihívást jelentenek és nemcsak fizikailag, hanem a mentális egészségünkre nézve is. Sokan észlelik ebben az időszakban a depresszió tüneteit. Hogyan függ össze a hideg a depresszióval?

Szükséges megértenünk a hideg évszakok és a depresszió közötti összefüggéseket, mert ha értjük, hogy miről van szó, akkor talán a megoldást is megtaláljuk.

Napfényhiány és D-vitamin

Az egyik legfontosabb tényező, amely hozzájárulhat a hideg évszakok alatti depresszióhoz, az a napfény hiánya. Télen lerövidül a napos órák száma. Ez azért is probléma, mert napfény szükséges ahhoz, hogy a szervezet D-vitamint termeljen. Ha kevesebb ez a vitamin, akkor jelentkeznek a depressziós tünetek. Kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a depresszióval. Az embereknek tehát fontos odafigyelni, vagyis az étrendkiegészítők, a komplex vitaminok segíthetik a pótlást.

Biológiai folyamatok

A hideg évszakok során a testünk biológiai folyamatai megváltoznak. A hőmérséklet csökkenése befolyásolhatja a hormonok szintjét és az alvási szokásokat is. A sötét, hideg napok hozzájárulhatnak a melatonin hormon túlzott termeléséhez, ami fáradtságot és levertséget okozhat. Emellett a hideg időjárás és az influenzajárványok gyakran szorongást és stresszt is okozhatnak, ami depressziós tüneteket fokozhat.

Táplálkozás és aktivitás

Télen hajlamosabbak vagyunk az egészségtelen táplálkozásra és a testmozgás elhanyagolására. Különösen a karácsonyi ünnepek idején. Az egészségtelen étrend és a mozgáshiány hozzájárulhatnak a depresszió kialakulásához. Fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra télen is, hogy fenntartsuk a mentális és fizikai egészségüket.

Izoláció

Hideg is van, keveset süt a nap, rövidebbek a nappalok. Mind olyan indok, amire ráfogjuk, hogy inkább otthon maradunk. Talán jól eshet olykor behúzódni a meleg fészkünkbe, de azért a társasági életről és remek programokról nem szabad lemondani csak a sötétség és a hideg miatt, mert az biztos, hogy nem segít a lehangoltságon.

 

Megoldási stratégiák

A hideg évszakok során fellépő depressziós tünetek kezelése és megelőzése érdekében fontos az egészséges étkezés, a testmozgás, és a megfelelő alvási minták fenntartása. És ha már erre figyelünk, akkor viszont kerülni érdemes az egészségtelen ételeket és káros szokásokat.

Aktívan részt kell venni a társadalmi eseményeken, hogy se a magány, se a rossz hangulat ne uralkodjon el felettünk.

Ha a depressziós tüneteket így is jelen vannak, akkor ne szégyelljünk segítséget kérni szakembertől.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)