Jump to content

Gyógyszer nélkül így csillapítsd a lázat

2023. 11. 05. 19:00

Beköszöntött az igazi ősz és magával hozta a hideget, az esőt és várhatóan megkezdődik a megfázásos, influenzás időszak a maga minden kellemetlen tünetével.

Fej- és/vagy torokfájás, orrfolyás, köhögés, levertség, hőemelkedés vagy láz? Tipikus tünetei az ilyenkor jelentkező betegségeknek. A legtöbb otthoni patikában alapvető tartozéknak számít a láz- és fájdalomcsillapító, amelyet akkor szoktunk bevenni, ha a lázmérő azt mutatja, hogy a testhő a normálisnál magasabb. Azonban a láz lehet a barátunk, nem kell azonnal ellenségként tekinteni arra.

A láz egy természetes reakció, amit a szervezet az immunrendszer aktiválására használ fertőzésekkel vagy más kórokozókkal szemben. Az agy szabályozza található. A normál testhőmérséklet általában 36-37°C között van, a láz pedig általában 38°C felett jelentkezik.

A láz előnye

A láz segít a szervezetnek aktiválni az immunrendszert, vagyis igyekszik fellépni a fertőzésekkel szemben. A megnövekedett testhőmérséklet által az immunsejtek gyorsabban működnek, ugyanakkor lelassítják a kórokozók növekedését és szaporodását.

A magasabb testhőmérséklet olyan környezetet teremt, amelyet a kórokozók nem élnek túl, így segít a fertőzések elleni harcban.

A láz hátránya

A lázhoz társulhatnak olyan tünetek, mint a hidegrázás, az izomfájdalom, a fejfájás, a levertség.

A magas és napokon át tartó láz kimeríti a szervezetet, mert ehhez a védekezési mechanizmushoz is energiát használ. A magas láz esetén (40°C felett) fennáll a hőguta kockázata, ami súlyos állapot és ekkor a test nem képes megfelelően szabályozni a hőmérsékletét.

Általában rövid ideig tartó védelmi állapotról van szó, de ha a láz súlyos vagy tartósan fennáll, mindenképpen orvoshoz kell azzal fordulni.

Láz csillapítása gyógyszer nélkül

Ha tehát szembe kell néznünk a lázzal, az egy természetes védelmi folyamat, de annak enyhítését, a közérzet javítását azért még meg lehet kísérelni és nem is szükséges gyógyszert bevenni.
Számos gyógynövény hasznos lehet a láz enyhítésében és a lázzal járó kellemetlenségek csillapításában.

  • kamilla tea,
  • málnalevél tea,
  • cickafark tea,
  • bodza tea vagy szirup,
  • bazsalikom tea vagy ételízesítő,
  • gyömbér tea vagy nyersen.

Ezek a gyógynövények enyhíthetik ugyan a láz tüneteit, de nem kezelik a láz okát, ezért ha nem múlik a láz, akkor szükséges az orvost felkeresni.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)