Jump to content

Miért fáj jobban, mint másoknak?

2023. 11. 19. 19:00

Nőnek lenni nem egyszerű, tekintve a havonta jelentkező menstruációt. A kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel és diszkomfort érzettel járó menzeszt tovább nehezítheti, ha erős fájdalommal jár. Miért van az, hogy sokan nagyon megszenvedik ezt az időszakot?

A menstruációs fájdalom több okra vezethető vissza.

Méhösszehúzódások: a fájdalom nagy része a méhösszehúzódásokból származik. Amikor a méh megpróbálja eltávolítani a méhnyálkahártyát, akkor összehúzódik, ezek pedig fájdalmat és kényelmetlenséget okozhatnak. Az ok, hogy nem mindenkinek fáj annyira, hogy ezek az összehúzódások valakinél gyengébbek, másnál meg jóval erősebb.

Méhfal vastagsága: a méhnyálkahártya sem egyforma, ennek vastagsága befolyásolhatja a fájdalom mértékét. A vastagabb réteg több vérrel és oxigénnel rendelkezik, emiatt intenzívebbek lehetnek az összehúzódások, vagyis fájdalmasabb.

Hormonszintek: a progeszteron és a prosztaglandinok befolyásolhatják a menstruációs fájdalmat. A prosztaglandinok segítik a méhösszehúzódásokat, míg a progeszteron ellensúlyozhatja ezeket. Az egyensúlyhiány fájdalmat okozhat.

Életmódi tényezők: a stressz, a dohányzás, a testmozgás hiánya vagy a túlzásba vitt sportolás, az étkezési szokások, az alváshiány mind befolyásoló tényező lehet.

Egyéni érzékenység: néhány nő kevésbé érzékeny a méhösszehúzódásokra, míg mások érzékenyebbek lehetnek arra.

Milyen módszerek segíthetnek a görcs enyhítésében?

  • melegítés: melegvizes palackot vagy hőpárna,
  • forró fürdő: a meleg, pihentető fürdő is segíthet enyhíteni a fájdalmat és ellazítani a testet,
  • gyógynövénytea: kamilla, menta vagy gyömbér tea fogyasztása oldja a görcsöket,
  • mozgás: a könnyű testmozgás jót tesz,
  • Omega-3 zsírsavak: az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a menstruációs fájdalmat. Vagyis érdemes Omega-3-ban gazdag ételeket fogyasztani: tengeri halak, lenmag, dió, chia mag,
  • vitaminok és ásványi anyagok: a B1, B6 és B12 és a magnézium is hozzájárulhatnak a görcsök enyhítéséhez,
  • Ibuprofen vagy paracetamol: a fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a menstruációs fájdalmat.
(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)