Jump to content

Tegyél az életedért! Ötletek a hosszabb életért

2024. 02. 25. 19:00

Kétségtelenül fejlődik az orvostudomány és a technika is, amelynek köszönhetően súlyos betegségeket gyógyíthatnak és életet hosszíthatnak meg.

Tény, hogy ebben a fejlett korban már jóval kedvezőbbek a feltételeink még akkor is, ha a környezetünket romboljuk és annak következményeit is magunkon viseljük. Mégis, ha a modernizációt és az azzal járó lehetőségeket kivesszük az egyenletből, akkor maradunk mi magunk. Nem kell ezek segítségére sem várni ahhoz, hogy megpróbáljuk az életünket megnyújtani.

Az örök fiatalság és élet titkát régóta fejtegeti az ember és már számos dologra rájöttek, amely összefüggésben van az élethosszunkkal vagy annak rövidségével.

Az az vagy, amit megeszel mondás arra utal, hogy ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, akkor sok nyavalya elkerülhet. És ez a tudományban is megállja a helyét, ugyanis már bebizonyították, hogy a kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és rostokban gazdag, cukorban viszont nagyon visszafogott étkezés az egyik kulcs.

Az sem olyan meglepő, hogy az egészséges táplálkozáshoz erősen kapcsolódik a megfelelő mennyiségű mozgás is. A mai, modern és elkényelmesedett korban hiába adottak az orvosi, technikai feltételek az élethossz megnöveléséhez, ha mi magunk több oldalról megvétózzuk azt. És hiába a fene nagy kényelem, az bizony a vesztünket okozhatja. Még csak edzőterembe sem szükséges ellátogatni napi rendszerességgel ahhoz, hogy az egészséges szintet fenntartsuk. A kerékpározás, a séta, a kirándulások, a szabadban tett mozgás szükséges ahhoz, hogy csontjainkat, ízületeinket, izmainkat és úgy általában, az egész szervezetünket karban tartsuk.

Ha a fenti két feltétel teljesül, akkor valószínűleg a normál testsúly megtartásával sem lesz gond, feltéve, hogy nincs valamilyen betegség vagy gyógyszeres kezelés, amely a testsúlyt befolyásolja. Ha azonban semmilyen ok nincs a háttérben, akkor az étkezéssel és mozgással kordában lehet tartani a súlyt és nem is szabad engedni, hogy a kilók elszabaduljanak.

A mértékletesség elvét érdemes az élet minden területén alkalmazni, de ezt kell tenni alkoholfogyasztás esetén is. Nem azt mondjuk, hogy alkalmakkor nem fér bele, de a szeszes italok fogyasztása ne tartozzon a mindennapok részéhez. Éppúgy igaz ez a dohányzásra is. A legjobb, ha rá sem szokik az ember, vagy ha sikeresen le tud arról szokni. A dohányzás ugyanis káros az egészségre, de ezzel semmi újat nem mondunk. Becslések szerint a cigi akár 10 évet is elvehet az emberek életéből.

Ha valamelyik káros szenvedély mégis az életünk részét képezi, de tiszteljük és szeretjük magunkat annyira, hogy ezektől meg akarunk szabadulni, akkor esélyt adunk magunknak az egészségesebb és hosszabb életre.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)