Jump to content

Házisárkány vagy és rosszul alszol? Okolhatod a hormonokat is

2024. 06. 05. 19:00

A hízás népbetegség, de sokan fogják mindezt hormonális változásra, pedig az életmód okolható ezért. Tény azonban, hogy a hormonális egyensúly felborulása is közre játszhat.

A hízás mögött mindig fennáll valamilyen ok. Ha nem az életforma okolható azért, akkor bizony érdemes a hormonokra gondolni. Mégis milyen jelek utalhatnak arra, hogy a hormonok a ludasok a hízásért?

A kilók mozgása

Odafigyelsz az étkezésre, mégis felszaladnak rád a kilók? Vagy éppen fordítva, indokolatlanul fogytál? Ez utóbbiért talán sokaknak nincs semmi kifogása, mégis gond lehet a hormonháztartásban. A hormonok ugyanis szabályozzák az anyagszerét és a testtömeget is. Amíg egyensúlyban van minden, addig jól is működik, de a hormonok magas vagy alacsony értéke kihat a hormonokra is és megmutathatja testsúlyingadozás formájában is.

Hangulatingadozás

Okod sincs rá, de te azonnal forrsz az idegtől minden pici problémakor? Sőt, igazából nincs is probléma, de te azt csinálsz belőle? Nos, a hormonok befolyásolják a hangulatunkat, ezért is lehetsz ingerültebb menstruáció ideje alatt vagy előtt. A stresszes életmód vagy a pajzsmirigy probléma is változtathat a hormonszinten, amely ugyancsak kiszámíthatatlan és stresszes hangulatot idézhet.

Szabálytalan menstruáció

Ha mindig is arról voltál híres, hogy napra pontosan menstruáltál, ám ez a normál működés megszakad és egyre kiszámíthatatlanabbá válik a ciklusod, annak hátterében bizony a hormonok állhatnak. Mindezért egyszerre több hormon is okolható és ijesztő is lehet tapasztalni. Még jobban megijeszthet, ha ehhez a tünethez akár fájdalom is társul.

Indokolatlan fáradtság

Odafigyelsz, hogy megfelelő időt tudj aludni és mégis fáradtan ébredsz fel? Az ébrenlét és az alvási ciklus fenntartásáért is hormonok a felelősek, ezért, ha abban változás áll be, akkor az esti pihenést is befolyásolhatja, valamint az alacsony ösztrogén szintje okozhatja a fáradtságot. Ahogyan az alacsony kortizol szint is felelőssé tehető a folyamatos fáradságérzetért.

Nincs vágy

Ne az évek számára fogd, ha nem vagy úgy odáig a szexért és ne is mindig a társadban keresd a hibát. A hormonális egyensúly felborulása okozhat ugyanis változást a libidóban is. A megfelelő hormon pótlásával ez is visszahozható.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)