Jump to content

Érvek a menta mellett. Engedd, hogy az életed része legyen

2024. 07. 24. 19:00

Számos módon tehetünk azért, hogy a kinti hőséget enyhítsük. Az egyik a sok folyadékfogyasztás, amihez bátran használd a mentát is.

A menta nemcsak ízletes és frissítő, így a tikkasztó hőség idején kedvelt, hanem az egészségünkre is jó hatással van. Sokoldalúan felhasználható a konyhában, gyógyászati célokra és a mindennapi háztartásban is. Érdemes beépíteni a mindennapi életünkbe, hogy kihasználjuk jótékony hatásait.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A menta segít az emésztési problémák enyhítésében, így természetes megoldás lehet a puffadásra, gyomorégésre és a hányingerre. Mentol tartalma nyugtatja a gyomrot és serkenti az emésztőnedvek termelését.

A menta fő hatóanyaga, a mentol hatékonyan tisztítja a légutakat, enyhíti a torokfájást és csökkenti az orrdugulást. Ezért gyakran alkalmazzák megfázás és influenza esetén. Vagyis akár az őszi-téli szezonban is kiélvezhetjük erejét.

Nyaranta azért érdemes fogyasztani, mert frissít és ezt a tulajdonságát használják ki a szájvizekben és fogkrémekben. Antibakteriális tulajdonságai segítenek a rossz lehelet megszüntetésében és a szájhigiénia fenntartásában.

A menta illóolaja nyugtató hatású, segít csökkenteni a stresszt és a fejfájást. Inhalálva vagy masszázsolajként alkalmazva gyors enyhülést nyújthat.

Mentás ötletek nyárra

A hagyományos limonádéhoz adagolt mentalevél tovább fokozza a frissesség érzését. Poharakba kiadagolva még mehet mellé friss mentelevél és jég. A mentalevél elrágcsálásával még a szájhigiénia is megvalósulhat.

A hagyományos gyümölcstea nem igazán kedvelt nyáron. Mi magyarok a teát leginkább a hideg hónapokban fogyasztjuk, ám jegesteaként már sokkal jobbnak tűnik kánikula idején. Ráadásul, ha adagolunk hozzá némi mentalevelet és jégkockát, akkor a frissítésen kívül egyéb jótékony hatását is kifejtheti az ital.

A hőségben nem kívánsz semmit, de tudod, hogy milyen szükség van a folyadékra, a rostokra, a vitaminokra és az ásványi anyagokra? Készíts mentás joghurtos smoothie-t, amelyhez natúr joghurtra, egy banánra, vízre vagy tejre és egy kis mézre lesz szükséged. A joghurtot, a banánt, a vizet (vagy tejet) tedd a turmixba, add hozzá a mézet és a mentalevelet, majd turmixold össze. Adj hozzá jeget és megvan a laktató, frissítő reggelid.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)